Twinkle | Digital Commerce

Winkeliers vragen actie tegen Mastercard

2017-05-26
169127
  • [nieuws]
  • 1:07

Europese winkeliers vragen de Europese Unie dringend de hoge kosten aan te pakken van Mastercard (Maestro) en Visa (V-pay), de enige twee aanbieders van Europese betaalkaarten.

De bedrijven rekenen veel hogere kosten dan enkele nationale systemen, zonder dat ze efficiënter zijn. 'Mastercard en Visa hebben daarvoor geen rechtvaardiging kunnen geven', schrijven de organisaties Eurocommerce en de Europese Ronde tafel van Winkeliers in een brief aan vijf EU-commissarissen. De brief is getekend door topmannen als Lucas Brenninkmeijer (C&A) en Dick Boer (Ahold).

Britse winkeliers zagen een prijsverhoging van 68 procent toen hun Switch kaartsysteem werd vervangen door Maestro. Kroes beschuldigt vooral Mastercard al enige tijd van woekerwinsten. Consumenten betalen daardoor elk jaar miljarden euro's te veel, meent de commissaris. Zij heeft daarvoor onderzoeken lopen.

Tarief

De winkeliers vragen de Europese Commissie nu om "door te bijten" in het onderzoek. Ze willen dat de EU bepaalt dat Mastercard geen vast niet-onderhandelbaar tarief meer mag opleggen. De winkeliers willen alleen betalen voor de diensten die ze kiezen.

Winkelketens zijn afhankelijk van Mastercard en Visa door aankomende EU-regels dat bankpassen in heel Europa bruikbaar moeten zijn. De zogeheten Single European Payment Area (SEPA) gaat in 2010 in.

Bron: Nu.nl