Twinkle | Digital Commerce

Jaap mag gegevens Funda niet overnemen

2017-05-26
170136
  • [nieuws]
  • 1:32

Huizenzoeksite Jaap.nl moet stoppen met het overnemen van gegevens van de NVM-site Funda. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar vandaag besloten in een kort geding. De rechtszaak was aangespannen door Funda, de Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerend goed en vastgoeddeskundigen (NVM) en Stichting Baas in Eigen Huis.  'De rechter heeft geoordeeld dat wij eerst toestemming moeten vragen aan de makelaar', vertelt Tim Scholte van Jaap.nl. 'Wij zijn echter nog steeds van mening dat een makelaar geen auteur is. Hij verkoopt huizen en geen teksten.'

Daarom gaat Jaap.nl in hoger beroep. 'Wij zien voldoende aanknopingspunten. Ondertussen zijn er al wel duizend makelaars die toestemming hebben gegeven het aanbod te plaatsen. En wij gaan nu actief op zoek naar de rest, omdat wij een zo volledig mogelijk aanbod willen presenteren', aldus Scholte. De uitspraak van de rechter heeft tot gevolg dat de huizensite eerder moet deeplinken naar de site van de makelaar. De slogan -meer koophuizen dan Funda- mag de site nog wel voeren.  

Kartelvorming
Jaap.nl beschuldigde op zijn beurt de drie partijen van kartelvorming. Ze zouden samenwerken om Jaap.nl uit de markt te drukken. De rechtbank gaf de huizenzoeksite hierin geen gelijk. 'Deze partijen proberen uit alle macht Funda te beschermen, zodat huizenzoekers naar deze site zullen gaan. De consument is daar helemaal niet mee bezig. Die wil gewoon zo snel mogelijk zijn huis verkopen, en is dus voor Jaap.nl. Ondertussen hebben wij in drie maanden tijd al een kwart van het aantal bezoekers dat Funda heeft', vertelt Scholte.

Funda, waarin de NVM een meerderheidsbelang van 78 procent heeft, 'leeft' van het geld dat makelaars betalen voor het plaatsen van advertenties voor huizen. Jaap.nl nam deze gegevens over zonder toestemming te vragen aan de afzonderlijke makelaars.

Update: 8 augustus 12.25 reactie Tim Scholte toegevoegd

Bron: ANP via nu.nl