Twinkle | Digital Commerce

Wijnwebwinkel mag niet vergelijken

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:20

Wijnvoordeel mag zijn prijzen niet langer vergelijken met de prijzen van de vakhandel. De reden hiervoor is dat de prijs van wijn in de vakhandel meer dan twee keer zo hoog is als in de internetwinkel. Eerder deed de Reclame Code Commissie al uitspraak in de zaak, maar daartegen ging wijnvoordeel in beroep. Het College van Beroep oordeelt nu hetzelfde, namelijk dat wijnvoordeel niet mag stunten met prijzen.

De Stichting Alcohol Preventie (STAP) heeft de procedure tegen Wijnvoordeel bij de Reclame Code Commissie gestart. ´Het gaat om de vergelijking die de webwinkel maakt met de `normale verkoopprijs' zoals deze in de winkel geldt´, schrijft directeur Ir W. E. van Dalen in het verweer. De wet verbiedt het aanbieden van alcohol met meer dan 50 procent korting, of het vergelijken van twee prijzen met eenzelfde verschil.

René Tulner, initiatiefnemer van de website www.wijnvoordeel.nl reageert ontsteld op de uitspraak: ´Dit is te gek voor woorden. In dezelfde periode dat de Nederlandse bierbrouwers worden aangepakt voor te hoge bierprijzen, wordt een internetwinkel aangepakt voor een te lage prijs van wijn. Door de uitspraak mag de consument niet volledig geïnformeerd worden. De Reclame Code Commissie neemt hiermee de vakhandel in bescherming. Dit is niet te rijmen met vrije marktwerking. Al jaren moet de consument veel te veel betalen voor een goed glas wijn. Eindelijk komt hier verandering in en direct wordt er gezocht naar manieren om dit tegen te werken. Uiterst teleurstellend!´