Twinkle | Digital Commerce

'Google beste e-commerce ontwikkeling'

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 2:13

SEMZoekmachine Google staat op 1 in de lijst van invloedrijke ontwikkelingen in e-commerce in de afgelopen tien jaar. De Software and Information Industry Association heeft de top 10 opgesteld. Bijna de helft van alle online zoekopdrachten in februari was via Google, aldus het SIIA. Andere mede dankzij Google populaire technologie is het kopen van keywords voor advertising, dit staat op de vijfde plaats.

De ontwikkelingen in e-commerce gaan snel, iedere dag wordt revolutionaire ideeën gelanceerd. Niet alle initiatieven zijn uiteindelijk dermate succesvol, maar de afgelopen jaren hebben een aantal ontwikkelingen ervoor gezorgd dat de manier waarop we leven en werken aanzienlijk veranderd is. De SIIA publiceerde daarom de lijst met e-commerce ontwikkelingen die de grootste veranderingen teweeg hebben gebracht. De lijst is samengesteld door stemmen van industie-experts en beleidsmakers.

Google was pionier op twee belangrijke technologische e-commercegebieden, searching en targeted ads. 'Daarom is het niet verrassend dat Google een enorme invloed op de groei van e-commerce heeft, en tweemaal in de top 10 staat', zegt Ken Wasch, president van SIIA tegenover E-commerce Times.

De top 10 ziet er als het volgt uit:

  1. Google (Sept. 1998)
  2. Broadband Penetration of US Internet Users Reaches 50 percent (Juni 2004)
  3. eBay Auctions (gelanceerd sept. 1997)
  4. Amazon.com (IPO mei 1997)
  5. Google Ad Words (2000)
  6. Open Standards (HTML 4.0 released - 1997)
  7. WiFi (802.11 launched - 1997)
  8. User-Generated Content (YouTube 2005)
  9. iTunes (2001)
  10. BlackBerry (1999)

Sommige ontwikkelingen uit de lijst zijn dus in een moment gebeurd, zoals de lancering van eBay. Andere initiatieven hadden langer de tijd nodig voordat ze doeltreffend bleken, zoals de breedbandpenetratie, de snelle internettoegang voor internetgebruikers, in de VS.

Opvallend is dat zeven van de tien ontwikkelingen uit de lijst voor 2000 plaatsvonden. Dat was in de tijd dat alles nog mogelijk was. Nu zie je dat internetbedrijven meer conservatief zijn met hun uitvindingen en sommigen zeggen dat innovatie aanzienlijk in tempo afneemt. Betekent dat dat de dagen van echte e-commerceontwikkelingen achter ons liggen? Niet als het aan Wasch ligt: 'Wij bij SIIA zijn erg te spreken over de ontwikkelingen rondom een open standaard in relatie met een open document format (ODF). Dit is de eerste echte mogelijkheid om documenten toegankelijk te maken, los van de applicaties waarin ze ontwikkeld zijn'. Volgens Wasch is dit het begin van een niet 'ronde van innovaties'. Mobiliteit is het hart van de nieuwe golf van innovaties, zegt Josh Martin, analist bij Yankee Group.'Personalisatie en het bereiken van het individu in plaats van het huishouden of de massa is de nieuwe drijfveer voor e-commerce ontwikkelingen.'