Twinkle | Digital Commerce

Code Reisaanbiedingen al honderd keer overtreden

2018-06-07
1440810
  • [nieuws]
  • 1:39

Sinds 1 april is de Code Reisaanbiedingen van kracht. Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen de code al ongeveer honderd keer overtreden. Dat meldde de Consumentenbond vandaag. De code schrijft voor dat reisorganisaties geen reclame mogen maken met uitgeklede prijzen, zonder belastingen of toeslagen. Ook hebben ze afgesproken dat ze niet stunten met 'goedkope' aanbiedingen die in werkelijkheid niet te boeken zijn of met andere lokkertjes.

Volgens een woordvoerster van de Consumentenbond heeft een reeks bedrijven zich schuldig gemaakt aan schendingen van de code. Het gaat dan onder meer om Ryanair, Vakantiediscounter, Neckerman, D-Reizen en Transavia. De komende dagen komen  de namen op de site van de Consumentenbond.

Klachten

De meeste klachten hebben betrekking op misleidende prijzen, waarbij toeslagen als luchthavenbelasting niet in de advertentie worden vermeld en pas in een later stadium van het boekings- of informatieproces zichtbaar zijn. Een op de vijf meldingen gaat over de beschikbaarheid van een bepaalde reisaanbieding. Aanbiedingen zijn dan niet meer, of niet meer voor de geadverteerde prijs beschikbaar.  Verder werd er nog geklaagd over reisaanbiedingen met een prijs die alleen geldt als er voor drie personen wordt geboekt of een fly-drive reis waarbij de vlucht niet is inbegrepen.

Overtreders

'Het valt ons een beetje tegen van de reisbranche dat de code nog zo vaak wordt overtreden', aldus de zegsvrouw van de Consumentenbond. 'Die code was niets nieuws, want er ging een jarenlang traject aan vooraf'. De bond gaat overtreders sommeren om meteen te stoppen met misleidende reisaanbiedingen. Daarnaast worden de Reclame Code Commissie en de Consumentenautoriteit op de hoogte gesteld van de overtredingen. Deze organisaties handhaven de code.

ANVR

De branchevereniging ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) laat weten dat haar leden zich doorgaans goed aan de code houden. 'Wij wijzen de leden op eventuele overtredingen en gaan er vanuit dat ze die dan aanpassen", aldus een woordvoerster. Ze benadrukt dat rekening gehouden moet worden met een overgangsperiode. "Het zal mij niet verbazen als een groot aantal zaken waarover is geklaagd inmiddels is opgelost.'

Bron: nu.nl