Twinkle | Digital Commerce

Tips voor starters: Webwinkeliers en wettelijke regels

2017-05-26
  • 2:29

Méér juridische aspecten e-commerce

Waar moet u als beginnende webwinkelier op letten als het gaat om juridische aspecten en rechten en plichten van uzelf en uw klanten? Deel één van dit tweeluik ging onder meer in op privacybepalingen, algemene voorwaarden en de leveringstermijn. In dit laatste deel meer over recht van herroeping, recht van reclame, eigendomsvoorbehoud en internationale transacties.

Tekst: Jurgen Nijhuis

Nog maar enkele jaren geleden is de wet aangepast aan e-commerce. Daardoor heeft de vertaalslag naar concrete, niet-juridische interpretaties nog niet voldoende plaatsgevonden en is er ook nog maar weinig jurisprudentie. Wel zijn er verschillende interpretaties van de nieuwe wetgeving en kunnen we een aantal richtlijnen bieden waaraan u moet voldoen.

Recht van herroeping
Het Recht van Herroeping beschermt mensen tegen impulsaankopen op internet. Een afnemer heeft het recht om een elektronisch gesloten overeenkomst binnen zeven werkdagen na levering van een product (of het sluiten van een overeenkomst),
zonder opgaaf van redenen te ontbinden. Als de webwinkelier niet heeft voldaan aan alle wettelijke eisen met betrekking tot de informatieplichten die eerder zijn genoemd, wordt dit zelfs verlengd tot drie maanden. Aan het ontbinden van een overeenkomst mag de leverancier geen financiële consequenties verbinden, anders dan verzendkosten voor retourzendingen van artikelen. Het betaalde bedrag moet uiterlijk binnen dertig dagen worden terugbetaald aan de afnemer.

Recht van reclame
Omgekeerd kunt u als webwinkelier gebruikmaken van het Recht van Reclame: het terugvorderen van goederen bij uitblijven van betaling. Als u een klant iets heeft geleverd en deze betaalt niet, dan kunt u binnen zestig dagen na aflevering, of binnen zes weken na de uiterste betaaldatum, het geleverde terugvorderen van uw klant door een (liefst aangetekende) brief te versturen waarin staat dat u vanwege het uitblijven van betaling gebruikmaakt van uw recht van reclame en daarom uw goederen terugeist. Als de klant een deel wel heeft betaald, dan geldt het recht van reclame helaas niet.

Eigendomsvoorbehoud
Om steviger in uw schoenen te staan kunt u in uw voorwaarden opnemen dat u levert onder eigendomsvoorbehoud. Dat houdt in dat u eigenaar blijft van de geleverde producten totdat de betaling geheel is voldaan. Vermeld op een factuur wel precies wanneer u wat heeft geleverd (hoeveelheid of aantal, prijs, omschrijving, merk, type, kwaliteit, verpakking, et cetera), omdat u in geval van een rechtszaak precies moet kunnen aantonen wat u heeft geleverd, als u zich wilt beroepen op een gemaakt eigendomsvoorbehoud.

Buitenland
Welke wetten zijn van kracht bij internationale transacties? Doorgaans wordt het nationale recht van de webwinkelier gebruikt als uitgangspunt bij eventuele geschillen, waarbij consumenten in bescherming worden genomen. Om te voorkomen dat u als webwinkelier eventueel in het buitenland zou moeten procederen, is het nuttig om expliciet in uw algemene voorwaarden te vermelden dat u handelt volgens het Nederlandse recht. Op www.evd.nlen www.internationaalondernemen.nlstaat de nodige nuttige algemene informatie over zakendoen in/met het buitenland.

Het eerste deel
In het vorige nummer (Twinkle 1-2007) kwamen de volgende onderwerpen aan bod: algemene wettelijke eisen en voorwaarden, privacybepalingen, algemene voorwaarden en leveringsvoorwaarden en leveringstermijn. 

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 2- 2007