Twinkle | Digital Commerce

Mediabedrijven dreigen met aanklacht YouTube

2017-05-26
  • 0:56

Een aantal grote mediabedrijven in de VS bekijken of het mogelijk is juridische stappen te ondernemen tegen de populaire videowebsite YouTube. Aanleiding is het feit dat op de site - naast privéfilmpjes- ook televisieseries en videoclips te zien zijn. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zaterdag.

Voor het plaatsen van tv-series of videoclips moet toestemming worden gevraagd. Dat wordt vaak niet gedaan. Advocaten van de mediabedrijven, waaronder News Corp., NBC Universal en Viacom, hebben berekend dat YouTube per illegaal gedwonload filmpje 150.000  dollar moet betalen. Viacom schat dat video's van zijn televisiekanalen, zoals MTV en Nickelodeon, dagelijks 80.000 keer worden bekeken op YouTube. De schade zou dan oplopen tot miljarden dollars.

De actie van de mediabedrijven zou gevolgen kunnen hebben voor Google, dat een principe-akkoord heeft bereikt over overname van YouTube. Dit internetbedrijf zou verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor eventuele financiële schade.

Het is volgens The Wall Street Journal onzeker of de ondernemingen daadwerkelijk naar de rechter stappen. Ze onderhandelen afzonderlijk van elkaar met YouTube over het plaatsen van filmpjes in ruil voor een deel van de advertentieopbrengst.

Bron:  Het Financieele Dagblad