Twinkle | Digital Commerce

Medicijnen kopen op internet niet zonder gevaar

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:08

Nepmedicijnen

De Europese Commissie waarschuwt voor de verkoop van nepmedicijnen op internet die de gezondheid ernstig kunnen schaden. Er zouden steeds meer van dergelijke medicijnen worden verkocht.

Onderzoek door de lidstaten van de Europese Unie toonde aan dat zeker 170 nepgeneesmiddelen illegaal verspreid worden. Dit gebeurt vooral via websites die nep- of niet-goedgekeurde lifestyle-drugs, groeihormonen en slaapmiddelen aanbieden. Volgens de Commissie zijn vooral  lifestyle-drugs waaronder Viagra, en medicijnen als antibiotica en insuline populair. Maar ook nepcontactlenzen of namaak chirurgisch gaas populair bij de vervalsers, en worden steeds vaker aangeboden.

Contactlenzen

Ook de handel in contactlenzen op het internet is sterk in opmars. Veel Nederlanders kopen hun lenzen online omdat het goedkoper is en de lenzen worden thuisgestuurd. Ook is er geen voorschrift voor nodig. Oogartsen krijgen steeds vaker patiënten over de vloer die ooginfecties hebben opgelopen van contactlenzen die op internet zijn gekocht. Patiënten schaffen vaak niet het juiste type aan.

De verkoop vind niet alleen plaatst via professioneel opgezette website van erkende producenten, maar ook tweedehands lenzen worden op eBay aangeboden. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) opent binnenkort een meldpunt voor hoornvliesinfecties bij contactlenzendragers.

Bron: nu.nl