Twinkle | Digital Commerce

Komst uitstootvrije zones binnensteden definitief

2024-10-07
1000562
  • 0:58

Het kabinet legt zich neer bij de komst van uitstootvrije binnensteden. Per januari 2025 komen in veertien Nederlandse steden zones waar vervuilende bestelbussen en vrachtauto’s niet meer welkom zijn, uitzonderingen daargelaten.

Volgens de NOS wilde het kabinet-Schoof kijken of de komst van deze zero-emissiezones nog kon worden uitgesteld. Echter is dat een beslissing van de gemeentes en niet van het Rijk. Volgens de nieuwssite verbazen betrokkenen op het ministerie van Infrastructuur zich al langer over de passage in het regeerprogramma waarin het kabinet stelt de uitstootvrije zones te willen uitstellen. Staatssecretaris Jansen van Infrastructuur erkent dat hij er niet over gaat en daarom alleen een vriendelijk verzoek kon doen aan de gemeenten.

Jarenlange voorbereiding

Deze zomer meldden de vier grote steden al dat ze definitief doorgaan met het invoeren van die zones per 1 januari 2025. Gemeenten zijn zich al jarenlang aan het voorbereiden op het invoeren van de zones. ‘Ondernemers willen graag duidelijkheid over de regels", liet de gemeente Utrecht toen aan de NOS weten. ‘Al vanaf 2014 werken we aan de voorbereiding van de zero-emissiezone in 2025.’