Twinkle | Digital Commerce

Nieuw in de Markt: Uitvaartland.nl

2024-03-14
1000562
  • [interview]
  • 1:31

Op online platform Uitvaartland.nl kunnen consumenten allerlei producten rondom het thema dood aanschaffen, maar ook een uitvaartcoach boeken en met diens hulp zelf een uitvaart regelen.

‘De uitvaartbranche is nog erg traditioneel’, gaat eigenaar Leon Schouten voortvarend van start. ‘Er komt een uitvaartondernemer bij de nabestaanden thuis met een boek waarin een aanbod staat van kisten, bloemen, rouwkaarten, vervoer et cetera. Toen ik dit zelf een keer meemaakte, schrok ik van de hoge prijzen. Dus toen ben ik onderzoek gaan doen.’ De eigenaar vond enorme prijsverschillen in de sector en een aantal webshops dat slechts een deel van de benodigde zaken verkocht. Hij zag een mogelijkheid om alles bij elkaar op één platform aan te bieden. ‘Daarbij zijn de prijzen die wij rekenen voor exact dezelfde producten over het algemeen een stuk lager dan die van de traditionele uitvaartondernemers. Mensen kunnen bij ons duizenden euro’s goedkoper uit zijn’, meldt Schouten. De shop beschikt naast grafkisten, urnen, lijkwaden, bloemen en opbaarplanken ook over een enorme collectie as-sieraden.

Snelheid is in de branche cruciaal. ‘Een kist kunnen we binnen zes uur leveren. We hebben deels eigen voorraden en werken deels met leveranciers.’ Vooralsnog wordt Uitvaartland.nl gepromoot via online marketing, maar dat wordt uitgebreid naar tv, radio en out-of-home. De grootste uitdaging is om mensen ervan te overtuigen dat ze niet per se een uitvaartondernemer nodig hebben. ‘Men is nog wat voorzichtig om dit soort producten online te bestellen’, weet Schouten. Maar dat zal niet zo lang duren, verwacht hij, want ‘een wasmachine kochten we niet al te lang geleden ook allemaal nog bij een stenen winkel’.

Schouten wil van Uitvaartland het beste en meest complete platform in de sector maken, waar consumenten ook uitvaartgerelateerde vragen kunnen stellen. ‘Want dat mensen heel onwetend zijn op dit gebied is wel duidelijk. Het is toch een onderwerp waar men niet vaak over praat.’