Twinkle | Digital Commerce

Just Eat Takeaway.com: verlies smelt weg, maar blijft fors

2024-02-28
1000562
  • [nieuws]
  • 1:17

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.com heeft in het afgelopen jaar een nettoverlies van ruim 1,8 miljard euro geschreven. Hoewel nog fors, is dit aanzienlijk minder dan de 5,6 miljard euro verlies die in het jaar ervoor werd behaald.

Dat blijkt uit de jaarcijfers van de maaltijdbezorger. Het verlies kwam afgelopen jaar veel lager uit, doordat Just Eat Takeaway.com aanzienlijk minder kwijt was aan afschrijvingen en waardeverminderingen. Daar was het bedrijf in het jaar ervoor maar liefst 4,6 miljard euro aan kwijt.

Het handelsvolume van JET daalde het afgelopen jaar licht, met 4 procent, naar 26,4 miljard euro. De omzet kwam 5 procent lager uit, op ruim 5,1 miljard euro.

Toch is ceo Jitse Groen positief, vooral als wordt gekeken naar de financiële vooruitzichten. Zo kwam de Ebitda van het bedrijf in 2023 uit op 324 miljoen euro, vergeleken met 19 miljoen euro in 2022. ‘De winstgevendheid resulteerde in het bereiken van de cruciale mijlpaal van terugkeer naar een positieve vrije kasstroom in de tweede helft van 2023. Ik ben vooral blij met het sterke momentum in Groot-Brittannië en Ierland (…) Over het geheel genomen bevindt het bedrijf zich in een sterke positie om verder te profiteren van onze omzetprestaties, aangepaste Ebitda en vrije kasstroom in 2024.’

Voor het komende jaar verwacht het bedrijf dan ook een beter resultaat. Zo moet het brutoresultaat uitkomen op ongeveer 450 miljoen euro en het handelsvolume (exclusief de Noord-Amerikaanse markt) met 2 tot 6 procent stijgen.