Twinkle | Digital Commerce

Ook AliExpress moet zich verantwoorden op grond van de Digital Services Act

2023-11-09
1000562
  • 1:11

De Europese Commissie heeft opheldering gevraagd bij AliExpress wat betreft zijn maatregelen voor consumentenbescherming. Het verkoopplatform heeft tot en met 27 november om de gevraagde informatie te verstrekken.

Volgens een bericht van de Europese Unie moet AliExpress informatie vrijgeven over de maatregelen die het platform genomen heeft om te voldoen aan verplichtingen met betrekking tot risicobeoordelingen en risicobeperkende maatregelen om consumenten te beschermen. Het gaat hier met name om de verkoop van illegale producten zoals namaakgeneesmiddelen. Geeft AliExpress voor die tijd geen antwoord, dan kan de Europese Commissie het platform een dwangsom opleggen.

Commissaris voor Interne Markt, Thierry Breton, legt in het bericht uit dat de Digital Services Act (DSA) niet alleen gaat over haatzaaiende uitlatingen, desinformatie en cyberpesten. ‘Het is er ook om ervoor te zorgen dat illegale of onveilige producten die in de EU via e-commerceplatforms worden verkocht, worden verwijderd, inclusief het groeiende aantal namaak- en potentieel levensbedreigende medicijnen en farmaceutische producten die online worden verkocht.’

AliExpress is niet het enige bedrijf dat zich moet verantwoorden. Sinds vorig jaar is de DSA van kracht en zijn 19 platforms en zoekmachines bestempeld als zeer grote online platforms, aangezien ze meer dan 45 miljoen gebruikers hebben. Deze bedrijven moeten volgens de DSA openheid geven over diverse aspecten zoals aantal gebruikers, werkgelegenheid en marktactiviteit. Zo heeft Amazon vorige maand een transparantierapport gepubliceerd.