Twinkle | Digital Commerce

‘Vermoeden van spionage op Alibaba-hub in Europa’

2023-10-06
1000562
  • [nieuws]
  • 1:05

De Belgische inlichtingendienst bevestigde donderdag dat ze de Europese logistieke hub van Alibaba onder de loep nemen. Met dit onderzoek probeert de inlichtingendienst mogelijke spionageactiviteiten van Chinese bedrijven op te sporen en te bestrijden.

Der Spiegel schrijft dat Alibaba in 2018 een overeenkomst heeft getekend met de Belgische overheid om een e-commerce handelscentrum op te zetten dat wordt beheerd door zijn logistieke tak Cainiao. Volgens persbureau Reuters is de vestiging in Luik een van de twee belangrijkste mondiale e-commerce-hubs, beschreven als een ‘centraal onderdeel’ van Cainiao's strategie: deze faciliteiten helpen Cainiao tot ver buiten de Belgische grenzen te reiken, waardoor snelle leveringen aan meer dan zestig procent van de Europese bevolking mogelijk zijn. Eind september kwam het bericht naar buiten dat Alibaba plannen heeft om Cainiao naar de beurs in Hong Kong te brengen.

Volgens Der Spiegel onderzoeken steeds meer landen binnen Europa momenteel de risico's van zakendoen met China. De reden is de verplichting van Chinese bedrijven om hun gegevens te delen met Chinese autoriteiten en geheime diensten. In het geval van Alibaba zou er een risico op spionage kunnen bestaan in de software die door Cainiao wordt gebruikt. Alibaba ontkent momenteel nog alle aantijgingen, schrijft het Duitse nieuwsblad.