Twinkle | Digital Commerce

VanMoof is failliet

2023-07-18
1000562
  • [nieuws]
  • 1:26

Het doek is gevallen voor elektrische fietsenmerk VanMoof. Nadat het merk vorige week uitstel van betaling moest aanvragen, is het bedrijf nu door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard.

Dat laat het bedrijf weten in een verklaring. Alleen de Nederlandse onderdelen van het bedrijf vallen onder het faillissement. Reden van het faillissement is dat het bedrijf niet over voldoende geld beschikte om aan zijn verplichtingen te voldoen. Volgens VanMoof wordt momenteel naar een doorstart gekeken. Het is niet bekend wat er met de werknemers van VanMoof gaat gebeuren. Dat hangt er ook vanaf of het bedrijf een doorstart kan maken.

In een interne mail aan personeel, die in handen is van diverse media, laten de oprichters weten: 'We zijn jullie allemaal dankbaar en vinden het jammer dat we deze missie niet samen kunnen volbrengen. We zijn bedroefd, maar bovenal voelen we trots op wat we bereikt hebben.'

Aanloop

Het faillissement van VanMoof komt niet uit de lucht vallen. Al langer was bekend dat het bedrijf behoefte had aan de nodige investeringen om het hoofd boven water te houden. Daarnaast waren er aanhoudende problemen met de fietsen. Toen bleek dat die problemen niet konden worden opgelost, en investeerders de hand op de knip hielden, kwam VanMoof in zwaar weer terecht. Vorige week naderde die situatie zijn ontknoping, toen nieuwssite TechCrunch meldde dat VanMoof al enkele weken geen nieuwe bestellingen aannam. Nog diezelfde dag werd duidelijk dat het bedrijf uitstel van betaling moest aanvragen, een voorportaal van faillissement.

VanMoof werd in 2009 opgericht door de broers Ties en Taco Carlier. De nummer 136 van de Twinkle100. De afgelopen jaren haalde het bedrijf flinke sommen groeigeld op, In 2021 wist het bedrijf nog 128 miljoen euro binnen te halen bij investeerders.