Twinkle | Digital Commerce

Consumentenbond test hoe gemakkelijk de verkoop van onveilige producten is bij Amazon.nl en bol.com

2023-07-04
1000562
  • [nieuws]
  • 1:33

Voor externe verkopers blijkt het eenvoudig te zijn om onveilige of ondeugdelijke producten via Amazon.nl en bol.com te verkopen. Met simpele trucs kan de controle gemakkelijk omzeild worden bij deze verkoopplatforms.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond waarin de vereniging zich als dropshipper aanmeldde bij beide verkoopplatforms. Hiervoor hadden ze een webwinkel opgezet waarop ze negen artikelen aanboden die op Safety Gate stonden, een Europees alarmsysteem waarop landen informatie uitwisselen over gevaarlijke producten. Zeven producten kwamen door de controle bij bol.com en acht daarvan bij Amazon. Daarnaast bood de Consumentenbond ook zeven producten aan van AliExpress die niet per se gevaarlijk waren, maar wel onder het kopje dropshipping vielen. Terwijl bol.com meldt dat ze dropshipping niet toestaan en Amazon zeer strenge eisen stellen aan dropshippers, kon de vereniging de producten er zonder moeite aanbieden.

Reactie bol.com

In een reactie van bol.com op dit bericht zegt het platform dat de kwaliteit van de artikelen het bestaansrecht van het platform vormt en dat een team van tientallen mensen hier dagelijks aan werkt. Bewust een ‘fout’ assortiment online plaatsen, zoals door de Consumentenbond als test uitgezet, is hierin niet de regel. Dat is ook in het voordeel van de verkooppartner, die anders retouren en slechte reviews krijgt, aldus het platform. Bol.com gaat uit van vertrouwen in hun samenwerking met lokale verkooppartners.

We wachten momenteel nog op een reactie van Amazon.nl.

Nieuwe Europese regels

De Consumentenbond vindt dat verkoopplatforms veel strenger moeten zijn in het controleren van aangeboden producten. In 2024 komen er nieuwe Europese regels voor de verkoop van producten van buiten de EU. Zo moeten partijen die iets verkopen op de Europese markt een vestiging, of op zijn minst een vertegenwoordiger, in Europa hebben. En platforms moeten producten van hun site verwijderen als blijkt dat die niet in orde zijn.