Twinkle | Digital Commerce

Zalando in protest vanwege 'verkeerd' platformlabel

2023-06-20
1000562
  • [nieuws]
  • 0:58

Zalando is volgens CEO en medeoprichter Robert Gentz door de Europese Commissie verkeerd ingeschaald. Door als zeer grote online platform gezien te worden, moet het bedrijf vanaf eind augustus voldoen aan meerdere verplichtingen.

Dit is te lezen in een interview op nieuwssite Politico. De Europese Commissie heeft in april negentien zeer grote online platforms en zoekmachines met meer dan 45 miljoen maandelijkse gebruikers in de EU aangewezen, die eind augustus moeten voldoen aan uitgebreide verplichtingen om illegale en schadelijke inhoud zoals desinformatie aan te pakken. Zalando valt in deze categorie omdat zo'n 83 miljoen Europeanen elke maand kleding, accessoires en schoenen komen kopen op de website en de app.

"De Commissie heeft ons hybride bedrijfsmodel verkeerd begrepen", vertelt Gentz in het gesprek. De Commissie had alleen de 31 miljoen Europese bezoekers moeten tellen die de site en app gebruiken als een platform om producten van andere detailhandelaren en consumenten te bekijken. Vandaag, 20 juni, is er een gesprek met Thierry Breton, commissaris voor de interne markt, om de status van Zalando te bespreken.