Online slijterijen moeten stoppen met het aanbieden van achter betaalmogelijkheden. Doen ze dat niet zelf, dan wil het kabinet dit gaan afdwingen middels wettelijke maatregelen.
Dat schrijft RTL Nieuws. Verschillende organisaties waarschuwden eerder al dat bnpl-diensten de drempel om online alcohol te kopen verlagen, terwijl de Nederlandse wetgeving juist gericht is om de aankoop ervan te vermoeilijken.
Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid deelt die mening en vraagt online aanbieders naar alternatieven te zoeken. ‘Van een aantal slijterijen heb ik al signalen gekregen dat ze gaan kijken naar andere mogelijkheden om binnen het wettelijke kader geen gebruik meer te maken van de bnpl-betaaldiensten. Ik ben bereid dit ook bij andere partijen onder de aandacht te brengen.’
Bij het opstellen van de Alcoholwet werd nog geen rekening gehouden met de opkomst van achterafbetaaldiensten. Van Ooijen vraagt de branche nu zelf te stoppen met alcoholverkoop op afbetaling. Gebeurt dat niet, dan volgen nieuwe regels, besluit de Staatssecretaris: ‘Als slijterijen niet stoppen, dan ben ik bereid om wettelijke maatregelen te onderzoeken en hierover in gesprek te gaan met mijn collega’s binnen het kabinet.’
Deze snap ik echt even niet: Webshop zijn verplicht om een achteraf betaalmethode aan te bieden in Nederland. (7:26 Burgerlijk Wetboek) Nu lopen ze allemaal te roepen dat dit belachelijk is, dit terwijl ze zelf de verplichting opleggen aan webshops......
Inderdaad Koen. Men wordt niet gehinderd door enige vorm van kennis of kunde. Verschillende postorderaars als Wehkamp, Otto en Neckermann, werden na de tweede wereldoorlog opgericht en boden via een catalogus standaard eerst bestellen en na ontvangst betalen. Zelfs Bol.com is er sinds 1999 groot mee geworden en ook partijen als Zalando bieden hun betaalservice al sinds lang aan. Niks nieuws onder de zon wat dat betreft. Betalen na ontvangst van je producten is juist bedoeld om consumenten te beschermen, zodat ze pas hoeven te betalen als producten daadwerkelijk zijn geleverd. Ook relevant bij online wijn, champagne, drank, etc verkoop aangezien er onderweg nog wel eens iets kapot kan gaan lijkt me. Ik kan me niet voorstellen dat iemand meer gaat drinken, omdat je een paar weken later kan betalen. Echte drinkers lopen naar de slijterij of supermarkt om hun behoefte te stillen. Online duurt te lang. Creditcards worden ook als vorm van achteraf betalen gezien (Cooblue), gaan ze dat ook verbieden? Achteraf betalen mag ook pas vanaf 18 jaar, daar zitten standaard checks op. Met iDeal kan je al vanaf 12 jaar online bestellen en betalen.
Maar ja, er komen weer verkiezingen aan. De media aandacht moet weer opgezocht worden met stennismakende informatie voor de bühne.
Inderdaad bijzonder. De regering heeft zelf bepaald dat webshops tenminste één achteraf betaal mogelijkheid moeten hebben, maar vervolgens roepen ze dat webwinkels niet een achteraf betaalmogelijkheid mogen hebben. Dit is niet de eerste keer dat ze dat roepen.
Hmmm.... ik ben benieuwd welke wet uiteindelijk gaat prevaleren.