Twinkle | Digital Commerce

Rechter blokkeert Black Friday-stakingen bij PostNL

2022-11-23
1000562
  • [nieuws]
  • 1:12

Werknemers van PostNL mogen tot 6 januari niet gaan staken. Vakbond FNV wilde deze week gaan staken, om vastgelopen onderhandelingen over een nieuwe cao een duw in de rug te geven, maar de rechter steekt daar nu een stokje voor.

Leden van FNV wilden eigenlijk eerder deze week in Zuidoost-Nederland gaan staken. PostNL spande daarop een kort geding aan. Volgens de bezorgdienst brengen acties in de drukste periode van het jaar ‘onevenredige schade en risico’s met zich mee. De rechter gaat daarin mee en gebiedt FNV zelfs om tot 6 januari af te zien van collectieve acties bij PostNL.

Volgens Mariska Exalto, bestuurder FNV Post en Pakketten bij FNV, hebben de leden al besloten af te zien van de stakingen. ‘Het is erg jammer dat PostNL deze voorwaarden stelt, want in de ogen van onze leden zijn die helemaal niet nodig.’ De vakbond laat weten te kijken naar mogelijkheden voor andere acties die wel voldoen aan het vonnis van de rechtbank.

Bij PostNL zijn ze logischerwijs opgelucht. Het bedrijf heeft al maatregelen getroffen om de drukte rondom Black Friday – en daarna – aan te kunnen en zag de bui al hangen. Het bedrijf laat weten ook extra operationele maatregelen te nemen om de invloed van eventuele acties alsnog te beperken.

BVPP, CNV en PostNL blijven in gesprek over nieuwe cao’s.