Twinkle | Digital Commerce

PostNL verliest rechtszaken van subcontractors

2017-05-27
180101
  • 1:41

PostNL heeft twee van de drie eerste rechtszaken tegen ‘schijnzelfstandige’ pakketbezorgers verloren. De bezorgers stelden dat ze praktisch in dienst waren van het postbedrijf. De rechter gaf hen gelijk: de opzegging van hun contract is vernietigd.

De rechtbank in Haarlem deed afgelopen vrijdag uitspraak in zaken van drie bezorgers. PostNL beëindigde de samenwerking na klachten over hun werk en vermeend onacceptabel gedrag tijdens stakingen, maar de subcontractors stelden dat ze ontslagbescherming genieten; in de praktijk hadden ze een arbeidsovereenkomst.

Uitspraak
In twee van de drie gevallen ging de rechter daar in mee, is te lezen op Rechtspraak.nl. De werksituatie was inderdaad vergelijkbaar met een dienstverband. De contractopzegging is vernietigd en als voorschot op hun loon hebben de betrokken pakketchauffeurs 1.000 euro netto per maand toegewezen gekregen. De rechter moet zich overigens nog buigen over de vraag of de twee weer aan het werk kunnen, omdat de klachten over hun functioneren nog moeten worden onderzocht.

De rechter oordeelde anders over de zaak van de derde pakketbezorger, omdat hij vóór hij bij PostNL ging werken al als zelfstandige stond ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook werkte hij niet alleen, maar zette hij structureel betaalde vervangers in.

19 zaken
PostNL moest de afgelopen weken in meerdere plaatsen voor de rechter verschijnen, bij wie (voormalige) subcontractors een ‘verkapt dienstverband’ claimden. De eerste van uitspraken in 19 procedures zijn nu gedaan. PostNL overweegt beroep aan te tekenen, aldus het ANP.

Wilde stakingen
De schijnzelfstandige pakketchauffeurs voeren al jaren een strijd tegen PostNL, voor betere arbeidsomstandigheden. Dat leidde in de zomer van dit jaar tot wilde stakingen; tijdens het hoogtepunt daarvan werd volgens PostNL één op de vijf pakjes te laat bezorgd. De rust keerde daarna terug, maar Maurice Jacobs van belangenclub SubcoPartners zei toen al dat de problemen daarmee niet voorbij waren.

DHL
Inmiddels heeft ook DHL zich gemeld met kritiek op de zzp-kwestie bij de grote concurrent. De dochter van Deutsche Post pleit voor een gelijker speelveld, waarin PostNL premies voor zijn mensen afdraagt.