Twinkle | Digital Commerce

PostNL spant kort geding aan tegen FNV vanwege geplande stakingen

2022-11-21
1000562
  • [nieuws]
  • 1:27

PostNL wil via een kort geding zorgen dat een door vakbond FNV georganiseerde staking deze week niet doorgaat. Die laatste wil deze week in Zuidoost-Nederland staken. ‘Actievoeren in de drukste periode van het jaar brengt onevenredige schade en risico’s met zich mee’, stelt de pakketbezorger.

Aanleiding voor de aangekondigde acties is een onderhandeling tussen PostNL en vakbonden CNV en BVPP over een nieuwe cao. De partijen komen niet tot een akkoord en het FNV kondigde daarom vrijdag acties van post- en pakketmedewerkers aan.

In de ogen van PostNL gaat dat een stap te ver. Juist omdat het deze week vanwege Black Friday extra druk is. ‘Natuurlijk heeft een vakorganisatie als FNV het recht om acties te organiseren. Maar actievoeren in de drukste periode van het jaar brengt onevenredige schade en risico’s met zich mee’, stelt Jeroen Veldstra, hoofd van de cao-onderhandelingsdelegatie van PostNL. ‘Door juist nu acties aan te kondigen kiest FNV willens en wetens voor een frontale aanval op de belangen van consumenten, klanten en van de medewerkers van PostNL, die FNV zegt te vertegenwoordigen. Daarom vraagt PostNL de voorzieningenrechter vandaag in Den Haag in een kort geding om acties te verbieden die onze essentiële dienstverlening kunnen verstoren.’

FNV noemt het kort geding van PostNL ‘treurig’. ‘Feitelijk keert PostNL zich tegen zijn eigen medewerkers’, stelt Mariska Exalto, bestuurder FNV Post en Pakketten. ‘Ze betalen de werknemers te weinig, er is een te hoge werkdruk en nu wordt ook nog geprobeerd om een fundamenteel recht, namelijk dat op staken, te ontnemen.’ Volgens de vakbond wordt door de actie van PostNL de stakingsbereidheid van de leden alleen maar meer.