Twinkle | Digital Commerce

Getir start pilot met fysieke supermarkt

2022-08-05
1000562
  • [nieuws]
  • 1:22

Flitsbezorger Getir gooit het over een andere boeg: het bedrijf heeft bij wijze van proef in De Pijp in Amsterdam een dark store omgebouwd tot supermarkt, een fysieke welteverstaan.

Het is zelden saai met de flitsbezorgers. Door de constante strijd met verschillende gemeentes om de bekende bestemmingsplannen moeten flitsbezorgers Getir, Gorillas en Flink creatief zijn om op locaties te mogen vestigen. Flink en Getir maakten van dark stores eerder al ‘art galleries’, en toevalligerwijs kondigt Gorillas dat vandaag ook aan te gaan doen, daarover later meer. Getir stapt dus zelfs over op een ander verkoopkanaal  om zich in stadscentra te mogen nestelen.

Een maand geleden besloot de rechter dat Getir de dark store in de Eerste Jacob van Campenstraat moest sluiten, omdat deze niet onder ‘detailhandel’ zou vallen. Bij een fysieke super is dat anders, en dus denkt Getir dat het op deze manier wel kan. De flitsbezorger blijft wel bezorgen vanuit de vestiging: ‘Net zoals de traditionele supermarkten doen vanuit een apart afgesloten deel van het pand’, stelt directeur Getir Nederland Florian Brunsting. Volgens hem is het hoofddoel van de vestiging wel een supermarkt.

Het is niet bekend of Getir dit concept verder wil uitrollen. De gemeente Amsterdam is bekend met de opening van de Getir supermarkt, maar heeft verder nog geen uitspraken gedaan over of deze past in het bestemmingsplan.

Terug naar Gorillas, die dus ook aankondigt zijn dark stores op te leuken. De komende weken zijn etalages van vijf vestigingen in Amsterdam voorzien van kunstwerken van creative director JeanPeal Paula. Gedurende het hele jaar zullen roulerende werken van verschillende artiesten de dark stores in ‘art stores’ veranderen.