Twinkle | Digital Commerce

Nederlanders shoppen online zelden over de grens

2022-06-23
1000562
  • 1:04

Nederlandse consumenten winkelen online vooral in eigen land en hebben niet veel behoefte om over de grens aankopen te doen. Nederland bungelt – net als andere jaren – onderaan de lijst van beste Europese crossborder landen in Europa.

Cross-Border Commerce Europe maakt jaarlijks een zogenaamde eRank, waar zestien landen op staan. Nederland bezet plek zestien en heeft een cross-border marktaandeel van 15,9 procent, goed voor 4,8 miljard euro. Volgens de onderzoekers komt dat door het grote aanbod van sterke Nederlandse webshops zoals bol.com, Coolblue, wehkamp en Albert Heijn. De populairste buitenlandse webshop in ons land is Zalando.

De lijst wordt, net als vorig jaar, aangevoerd door Luxemburg, met een marktaandeel van 81,8 procent. Ierland, Oostenrijk, Denemarken en België maken de top vijf compleet. Het Verenigd Koninkrijk daalde door de Brexit met tien posities naar plek veertien. Het gebrek aan vertrouwen en minder cross-border bezoekers zorgden voor 12 procent minder omzet, wat neerkomt op 29 miljard euro.

De totale online Europese cross-border markt was in 2021 goed voor een omzet van 171 miljard euro (exclusief de reisbranche). Dat is een stijging van 17 procent ten opzichte van 2020.