Ghost kitchens zijn keukens waar gerechten worden bereid voor bezorging. Afgeplakt, ietwat schimmig en vooral, niet toegankelijk. Toch? Niet bij Casper, het concept dat succesvol is in België en dit jaar uitbreidt naar – onder andere – Nederland. Een interview met oprichter Matthias Laga: ‘Wij hebben niets te verbergen.’
Het concept ghost kitchens, ook wel bekend als dark kitchens, is niet nieuw in Nederland. Albert Heijn introduceerde enkele jaren geleden Allerhande Kookt, en ook het Duitse Keatz deed ons land al aan. Deed, want het concept bleek geen lang leven beschoren. Waarom het Casper dan wel gaat lukken? ‘Ik geloof erg in focus’, steekt Laga van wal. ‘En onze focus ligt op de keukens. We staan garant dat elk gerecht er na 20 á 30 minuten nog altijd even goed uitziet. We beschikken over tien virtuele restaurants, waar een mix & match mee kan worden gedaan. Dan heb je alles-in-één. Ook kijken we wat er momenteel mist op het gebied van food delivery en spelen daarop in. Niet per se kijken naar concurrentie, maar vooral focussen op wat we zelf doen en dat goed doen.’
Omarmd
Dat laatste lukt aardig, vooral in thuismarkt België, waar Casper in 2020 van start is gegaan. Het idee voor Casper ontstond echter aan de andere kant van de grote oceaan, in New York om precies te zijn. Laga woonde er enkele jaren en werkte bij een keten, gespecialiseerd in Belgische wafels. In New York kwam Laga ook in aanraking met het fenomeen ghost kitchens. ‘Toen kwam corona en ben ik terugverhuisd naar België. Daar heb ik samen met de medeoprichters een idee uitgewerkt om Casper te starten. We begonnen klein, inmiddels zijn we actief met zeven locaties in zes steden.’ De Belgische consument heeft het concept omarmd, maar dat ging niet zonder slag of stoot. België loopt qua e-commerce namelijk nog wat achter ten opzichte van andere Europese landen. Laga: ‘Een Belg staat niet echt open voor verandering. Vóór corona had je hier twee opties qua maaltijden: zelf koken of naar een restaurant gaan. Corona heeft gezorgd voor een derde optie: food delivery. Mensen ontdekten het gemak van eten bestellen, dat snel geleverd krijgen en als het kan in een duurzaam jasje. En wij slagen er goed in om daaraan te voldoen.’
Je kunt niet een steak met frietjes voor delivery aanbieden
Afgeplakte ramen
En dat met een concept dat enigszins anders is dan bestaande dark kitchens. Zo zijn de ruiten dus niet afgeplakt en bevinden de locaties van Casper zich – hoewel niet op triple A-locaties – op plekken die voor consumenten zichtbaar en bereikbaar zijn. Dat laatste is wenselijk, omdat de service van Casper zich niet beperkt tot alleen bezorgen. Klanten kunnen ook afhalen, hoewel dat momenteel nog niet veel gebeurt. ‘Maar het is zeker de bedoeling om daar meer op in te zetten’, vervolgt Laga. ‘Wij zijn van mening dat je ook kunt voorzien in een mooie ruimte, waar zowel riders als klanten binnen kunnen lopen. Zo wordt iets wat normaal alleen virtueel is ook tastbaar, en het helpt om het vertrouwen van de consument te winnen.’
Voor de bezorging werkt Casper samen met diensten als Thuisbezorgd.nl, Uber Eats en Deliveroo. Zelf bezorgen doet het bedrijf niet, dat zou een grote kostenpost betekenen. Daarnaast wil de oprichter zich meer richten op het aanbieden van de juiste maaltijden. ‘Het is zeker niet zo dat elke maaltijd geschikt is voor delivery. Dat hebben we ook gezien tijdens de lockdown: elk restaurant sprong in eerste instantie op delivery, maar tijdens de derde lockdown in België zag je dat er maar een derde overbleef van diegenen die ermee begonnen. Waarom? Omdat je niet een steak met frietjes voor delivery kunt aanbieden. Heel veel restaurants hebben een marge van 25 á 30 procent op hun gerechten, maar laat dat net de percentages zijn die sommige bezorgbedrijven ook rekenen. Dan wordt de marge je door de neus geboord als je ook delivery gaat aanbieden. Ons voordeel is dat de commissie is ingecalculeerd binnen onze kosten. We zijn dus ook winstgevend, omdat we vanaf het begin daar goed naar hebben gekeken. Ons volume gaat omhoog, en dus ook de marge.’
Meer bezorglocaties
Nu dat volume er is, kan ook meer worden geïnvesteerd. Daarnaast wordt Casper steeds meer gevonden door investeerders; zo sloot het bedrijf onlangs nog een financieringsronde van 5 miljoen euro af. Met die investering wordt meer uitgebreid, zowel geografisch als in diensten. De ghost kitchen breidt dit jaar nog uit naar Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven, en gaat ook naar Frankrijk en Luxemburg. ‘Het potentieel in Nederland is groter dan in België’, vervolgt Laga. ‘De sector groeit hier heel snel. Binnen twee jaar willen we minimaal vijftien bezorglocaties hebben in Nederland.’ Maar het blijft niet bij uitbreidingen over de grens. Zo test het bedrijf deze zomer met de lokale Belgische bezorger Gobruce, waarbij diens riders – zonder tussenkomst van een platform als bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl – worden ingezet voor bezorging. Daarnaast wil Laga meer inzetten op b2b: ‘We willen bedrijven gaan benaderen met pakketten van 30 á 40 maaltijden en zijn ook ons assortiment al aan het uitbreiden met lunches. Daar is vooral in België veel vraag naar. En dat is ook het leuke van ons model, dat je op meer dingen kunt inzetten.’
Over Casper
Casper werd in 2020 opgericht door Matthias Laga, Zhong Xu en Peter van Praet. Het bedrijf begon met een locatie in Gent, later kwamen daar vestigingen bij in Brussel, Leuven, Luik, Brugge en Antwerpen. Casper – de naam komt van het spookje (ghost kitchen) – beschikt verder over meerdere virtuele restaurants, elk met een eigen menukaart.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
Casper: de ghost kitchen die wél zichtbaar wil zijn
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.