Twinkle | Digital Commerce

‘Amazon plant livegang België later dit jaar’

2022-06-17
1000562
  • [nieuws]
  • 1:03

Amazon zou van plan zijn om op korte termijn een platform in België te lanceren. Ook zou het bedrijf naar vier landen in Zuid-Amerika en Afrika willen uitbreiden.

Wat betreft dat laatste zou het gaan om Chili, Colombia, Nigeria en Zuid-Afrika. Dat blijkt uit gelekte documenten, die in handen zijn van Business Insider. Voor België zou de livegang in september gepland staan, de andere markten volgen begin volgend jaar.

Belgische consumenten zijn nu nog aangewezen op de platforms van Amazon in buurlanden. Voornamelijk Frankrijk, en sinds enkele jaren ook in Nederland. Een vergelijkbare situatie was hier jaren geleden ook, toen Nederlandse consumenten vooral op het Duitse platform van Amazon kochten. Amazon heeft de lancering nog niet officieel bekendgemaakt. En omdat het om gelekte documenten gaat, is logischerwijs nog niet veel bekend over een exacte lanceringsdatum en het aanbod. Ook is niet duidelijk welke domeinnaam Amazon gaat gebruiken, Amazon.be is immers al in gebruik door een verzekeraar.

Wat welk duidelijk is, is dat sinds de geruchten bekend zijn de aandelen van het Afrikaanse e-commerce bedrijf Jumia met bijna 10 procent zijn gedaald. Ook die van retailer MercadoLibre, dat actief is in Zuid-Amerika, daalde met meer dan 7 procent.