Twinkle | Digital Commerce

Twinkle100 voegt marketplaces toe en breidt uit

2022-03-24
1000562
  • [nieuws]
  • 2:03

Wie zijn de grootste online retailers van het land? Dit jaar verschijnt de vijftiende editie van de Twinkle100, met daarin een paar belangrijke wijzigingen. Voldeed jouw bedrijf eerder niet aan de criteria of was het (nog) niet groot genoeg? Misschien is dit het jaar!

Ken jij een bedrijf dat mogelijk groot genoeg is voor opname in de Twinkle100, maar dat de redactie wellicht niet in het vizier heeft? Laat het ons weten!

Twinkle brengt sinds 2008 het Nederlandse e-commercelandschap in kaart door de grootste e-commercebedrijven te rangschikken in de Twinkle100. In de loop der jaren is de online retail veranderd en de Twinkle100 veranderde mee. Zo maakten in de eerste jaren met name reisorganisaties de dienst uit. Tussen 2011 en 2018 werden die apart opgenomen in een ‘Travel top-30’. De laatste jaren gaat het om bedrijven die primair fysieke producten verkopen aan consumenten.

Nieuwe regels: wie mogen in de Twinkle100?

Marketplaces vormen al langere tijd een dilemma voor de redactie van de Twinkle100. In voorgaande edities was een voorwaarde voor opname in de lijst dat het merendeel van de online omzet afkomstig is uit eigen verkopen. We zien echter dat de rol van marketplaces in het Nederlandse e-commercelandschap nog altijd groter wordt. Een groeiend deel van de online transacties vindt plaats op marketplaces. Tegelijkertijd stellen meer retailers hun website open voor externe verkopers. Willen we een realistisch beeld schetsen van de Nederlandse online retail, dan kunnen we marketplaces niet buiten beschouwing laten.

Bij de samenstelling van de Twinkle100 kijkt de redactie dit jaar naar de Nederlandse online verkoopresultaten in 2021, exclusief btw en na aftrek van retouren. Partijen worden opgenomen indien ze primair producten verkopen aan de consument. Dit geldt ook voor marketplaces, zolang de verkoop op het platform zelf plaatsvindt. Prijsvergelijkers, aanbieders van diensten en c2c platformen worden buiten beschouwing gelaten. Door marketplaces toe te laten tot de Twinkle100, wordt de lijst met gegadigden langer. Sinds 2018 telt de Twinkle100 250 bedrijven. Dit jaar breiden we dat aantal uit naar 300. Zo is de drempel om de lijst te halen nagenoeg net zo hoog als vorig jaar.

Hoe kom je in de Twinkle100?

Bedrijven die een kans hebben om in deze lijst der e-commercelijsten te komen, ontvangen begin april een enquête. Daarin hebben zij de mogelijkheid om input te geven en kunnen zij de redactie actief wijzen op belangrijke wapenfeiten en nieuwswaardigheden van het afgelopen jaar. Hoort jouw bedrijf ook thuis in de Twinkle100? Of ken je een online verkoper die de redactie misschien over het hoofd ziet? Laat het ons vooral weten.