Twinkle | Digital Commerce

Amazon’s jaaromzet richting half biljoen dollar

2022-02-04
1000562
  • [nieuws]
  • 1:21

Amazon boekte in 2021 een jaaromzet van 469,8 miljard dollar – omgerekend zo’n 400 miljard euro, 22 procent meer dan het jaar ervoor. Onder de streep blijft daar 33,4 miljard dollar van over.

Dat laat het bedrijf weten bij de bekendmaking van de laatste kwartaalcijfers van 2021. In de laatste drie maanden van 2021 namen de verkopen met 9 procent toe naar 137,4 miljard dollar.

Het grootste gedeelte van de winst komt echter van diensten zoals Amazon Prime en AWS, die laatste is goed voor 18,5 miljard dollar aan (operationele) winst, terwijl Amazon onderaan de streep bij zijn internationale activiteiten een verlies schreef van bijna een miljard dollar.

Amazon laat daarnaast weten verder te willen investeren in zijn Prime-lidmaatschap, de maandelijkse prijs voor Amerikanen gaat daardoor omhoog van 13 euro naar 15 euro per maand. Volgens Amazon is dit de eerste keer sinds 2018 dat de prijs wordt verhoogd, in Nederland betalen leden 3 euro per maand.

In het laatste kwartaal zag het bedrijf de winst verdubbelen ten opzichte van vorig jaar, maar dit komt voornamelijk door een gunstig effect van investeringen in Rivian, een product van elektrische auto’s. Aan de andere kant zag het bedrijf aan het einde van 2021 juist de kosten voor het vervoeren van pakketten toenemen. ‘Als gevolg van tekorten aan arbeidskrachten en inflatiedruk’, stelt ceo Andy Jassy. Die aangeeft ook in het eerste kwartaal nog deze problemen te verwachten vanwege de omikron variant van het coronavirus. Maar, besluit Jassy: ‘Ondanks deze korte termijn uitdagingen blijven we optimistisch over het bedrijf nu we uit de pandemie komen.’