Twinkle | Digital Commerce

Voor het eerst meer boeken online verkocht dan in winkel

2022-01-27
1000562
  • [nieuws]
  • 0:57

Consumenten kochten het afgelopen jaar in totaal meer dan 43 miljoen boeken, zowel in fysieke vorm als e-books. De omzet steeg met 8 procent naar 647 miljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Opvallend is dat voor het eerst meer boeken werden verkocht via online kanalen dan via de fysieke winkels. De afgelopen jaren is die verhouding fors veranderd, zo werd in 2017 nog bijna 70 procent van de verkochte boeken in stenen winkels aangeschaft.

Bij online verkoopkanalen nam de afzet met 19 procent toe en de omzet met 21 procent. Dat komt vooral door de lockdowns, waardoor consumenten minder vaak naar de fysieke boekwinkel kochten. Wel zorgde de coronacrisis er voor dat consumenten meer gingen lezen’, stelt Job Jan Altena van de CPNB aan RTL Nieuws: ‘Dat zie je ook aan kinderboeken, want heel veel mensen zitten thuis met hun kinderen. Als je er niet samen op uit kunt, naar de dierentuin of sporten, is voorlezen iets leuks om te doen.’