Twinkle | Digital Commerce

Vervijfvoudiging aangiftes tegen malafide webwinkels

2021-11-24
1000562
  • [nieuws]
  • 0:59

Consumenten hebben dit jaar fors meer aangiftes gedaan tegen webwinkels die hun beloftes niet nakwamen. Het gaat om 15.732 aangiftes tot november, vergeleken met ongeveer 3.000 aangiftes in heel 2019.

Dat schrijft het AD op basis van cijfers van de politie. Die merkt dat oplichters misbruik maken van de gedwongen winkelsluitingen en dus dat de internetfraude toeneemt. Het merendeel van de aangiftes, 8.743 in totaal, zijn gedaan tegen nepshops.

Door de toename van het aantal internetoplichters zet de politie nu een team in die dagelijks het internet afstruint naar deze malafide winkels. Zeker met het oog op de koopjes- en feestdagen wordt nu extra opgelet.

Daarnaast heeft de politie ook moeite om sommige webshops offline te halen. Zo lukte het om een nepshop met een .nl-domein, waar in een weekend zeshonderd aangiftes van binnenkwamen, snel op slot te gooien. Maar bij shops met .com-domeinen is dat lastiger. De politie roept consumenten dan ook op om extra alert te zijn en vooraf te zoeken naar al bestaande klachten, adresgegevens, inschrijving bij de KvK en of de shop niet vol met taalfouten staat.