Twinkle | Digital Commerce

Justitie België dreigt met sluiting PostNL depots

2021-06-18
1000562
  • [nieuws]
  • 1:14

In België dreigt sluiting voor enkele post- en pakketdepots van PostNL en GLS. Bij recente controles werd duidelijk dat er nog steeds veel regels worden overtreden, terwijl beide partijen al worden vervolgd voor sociale fraude bij pakketbezorgers. Dat meldt de Belgische krant De Tijd.

Begin mei dit jaar werd al bekend dat PostNL en GLS door het Mechelse arbeidsauditoraat worden vervolgd vanwege sociale fraude. Een groot deel van de koeriers en koeriersbedrijven die als onderaannemers werken voor de post- en pakketbedrijven, laten chauffeurs in slechte omstandigheden en onderbetaald werken. Bij een nieuwe, recentere controle blijkt dat de bedrijven zich niet hebben gebeterd. Bijna de helft van de onderaannemers werd betrapt op zwartwerk, arbeidscontracten die niet zijn voorgelegd, illegale tewerkstelling en overtredingen van werkloosheidsregels.

De post- en pakketdepots hangt nu een verzegeling boven het hoofd. Openbaar aanklager Gianni Reale meldt in De Tijd: ‘Het is hallucinant dat PostNL en GLS ondanks hun dagvaarding nog op dezelfde manier blijven werken. Als bij volgende controles bij GLS en PostNL nog inbreuken worden vastgesteld rond zwartwerk en de coronaregels dan overweegt mijn ambt de depots te laten verzegelen, wat bijna overeenkomt met een sluiting.’

In een reactie aan De Tijd geeft PostNL aan dat het bedrijf zijn volledige medewerking verleent aan het onderzoek, maar nu verder geen commentaar wil geven.