Twinkle | Digital Commerce

Boete duwt Alibaba fors in het rood

2021-05-14
1000562
  • [nieuws]
  • 0:56

Alibaba zag de kwartaalomzet in de eerste drie maanden van dit jaar toenemen naar omgerekend 23,6 miljard euro. 64 procent hoger dan vorig jaar.

Onder de streep is daar vrij weinig van terug te zien (PDF). Het bedrijf kreeg in april van China een miljardenboete van omgerekend 2,3 miljard euro vanwege monopoliepraktijken. Die boete zorgt ervoor dat de winst van het bedrijf verdampt en zelfs 690 miljoen euro in het rood staat. Volgens Alibaba zou het onder meer zonder de boete een winst hebben behaald van 3,3 miljard euro. Dat zou een toename van 18 procent op jaarbasis zijn geweest.

‘We blijven erg enthousiast over de groei van de Chinese consumptie-economie, die profiteert van de versnelde digitalisering’, stelt ceo Daniel Zhang. ‘We zullen ons blijven richten op klantervaring en waardecreatie door innovatie.’

Het boekjaar 2021 van Alibaba eindigde eind maart. In het fiscale jaar behaalde het bedrijf een omzet van ruim 90 miljard euro en een winst van zo’n 11,2 miljard. Voor het komende boekjaar wordt een omzet van 120 miljard euro verwacht.