Twinkle | Digital Commerce

PostNL boekt beter resultaat dankzij langere lockdown

2021-04-26
1000562
  • [nieuws]
  • 1:14

PostNL zag de omzet in het eerste kwartaal met zo’n 37 procent groeien naar 960 miljoen euro. Vooral de pakketdivisie groeit hard. De vervoerder spreekt van een ‘zeer sterke volumegroei’.

Dat blijkt uit de voorlopige cijfers over het eerste kwartaal. De operationele winst komt in totaal uit op ongeveer 130 miljoen euro. Dat is hoger dan verwacht en fors hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden, toen dat resultaat nog op 15 miljoen euro uitkwam.

De pakketdivisie werd dus vooral gestuurd door de voortdurende lockdown. PostNL schat in dat een groot deel van de extra volumes eenmalig is, 'maar de trend van structurele groei van e-commerce blijft sterk'. Ook de postdivisie werd in het eerste kwartaal gestuwd door eenmalige gebeurtenissen, zoals briefstemmers voor de Tweede Kamerverkiezingen en uitnodiging voor de coronavaccinatie.

Ceo Herna Verhagen: ‘We hebben een goed begin van 2021 gehad en de ontwikkelingen sinds het tweede kwartaal van vorig jaar kunnen voortzetten. Uit onze resultaten blijkt ook nu weer onze veerkracht en flexibiliteit tijdens de aanhoudende ongekende omstandigheden.’

De betere resultaten zorgen er ook voor dat PostNL het vooruitzicht voor de operationele winst voor het gehele jaar verhoogt naar minstens 250 miljoen euro. Eerder lag de verwachting tussen 205 en 225 miljoen euro. Het bedrijf houdt wel een slag om de arm, de precieze gevolgen van de veranderingen in de lockdown blijven namelijk zeer lastig te voorspellen. 10 mei worden de definitieve resultaten gepresenteerd.