Twinkle | Digital Commerce

Thuisbezorgd.nl levert meer maaltijden, maar blijft verlieslatend

2021-03-10
1000562
  • [nieuws]
  • 1:14

Just Eat Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, bezorgde het afgelopen jaar vanwege de coronacrisis aanzienlijk meer maaltijden. Onderaan de streep neemt het verlies ook fors toe, voornamelijk door overnames.

Het bedrijf bezorgde vorig jaar 42 procent meer maaltijden, goed voor een totaal van 588 miljoen bestellingen. Hierdoor nam de omzet met meer dan de helft (54 procent) toe naar 2,4 miljard euro. Een jaar geleden eerder was dit nog 1,6 miljard. Het grootste gedeelte van de omzet (725 miljoen) haalt het bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk. In Nederland steeg de omzet van 119 naar 174 miljoen euro.

Van die groei is onderaan de streep weinig terug te zien. Just Eat Takeaway ziet wel een toegenomen brutoresultaat (adjusted Ebitda) van 256 miljoen, een groei van 18 procent, maar netto blijft daar weinig van over. Het nettoverlies neemt toe van 115 miljoen in 2019 naar 151 miljoen vorig jaar. Dat verlies wordt grotendeels veroorzaakt door kosten die zijn verbonden aan de fusie van Just Eat en Takeaway.com en de geplande overname van Grubhub.

Opvallend is dat Just Eat Takeaway nog geen verwachtingen voor het komende jaar doorgeeft. Normaal gesproken gebeurt dit wel, maar vanwege de ‘voortdurende integratie’ van de twee fusiebedrijven en omdat de overname van Grubhub nog niet rond is, durft het bedrijf nog geen concrete verwachtingen uit te spreken. Wel laat de maaltijdbezorger weten marktaandeel boven brutoresultaat te verkiezen en verwacht het een versnelling van de ordergroei.