Twinkle | Digital Commerce

Boerenblokkade bij dc Jumbo

2020-12-14
1000562
  • [nieuws]
  • 1:12

Het distributiecentrum van Jumbo in Breda is vanmorgen vroeg geblokkeerd door een groot aantal boeren met tractoren en auto’s. De boze actievoerders vinden dat supermarkten te weinig betalen voor de producten van boeren.

Naar verluidt stonden er vanmorgen rond 4.00 uur al zo’n honderd tractoren op het terrein van Jumbo. Alle vrachtwagens werden tegengehouden en de agrariërs eisen een gesprek met woordvoerders van het supermarktconcern. ‘Jumbo zet alles en iedereen onder druk en haalt desnoods levensmiddelen uit het buitenland en dat levert ons niks op’, aldus één van de actievoerders, Johannis de Lorm, tegenover Omroep Brabant.

Lege winkelschappen

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vindt blokkades van distributiecentra onacceptabel, zo bericht Telegraaf. ‘Met de kerstdrukte en het coronavirus is het compleet onacceptabel. Lege winkelschappen zorgen ervoor dat mensen op een ander moment terug moeten komen. Dat zorgt voor extra drukte en lange wachttijden in de supermarkt.’

Afgelopen vrijdag en zaterdag bezetten boeren ook al distributiecentra van supermarkten. Zo waren er soortgelijke acties bij een bevoorradingscentrum van Jumbo in Raalte, bij een distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam en bij een levensmiddelenopslag in Zwolle.

Staking

Ook bij het dc van Dekamarkt en Dirk van den Broek in Velsen was er afgelopen weekeinde trammelant. Daar legden medewerkers vrijdag en zaterdag tijdelijk het werk weer, na een landelijke oproep van FNV. De vakbond eist dat personeel meedeelt in de omzetstijging van supermarkten.