Twinkle | Digital Commerce

‘Online aankoop Chinese platforms wordt duurder’

2020-06-17
1000562
  • [nieuws]
  • 1:54

De prijs van online aankopen bij discountplatforms als Wish en AliExpress wordt binnenkort een stuk hoger, zo voorspellen experts van de UAntwerpen.

Daarmee komt er wellicht een einde aan het populaire fenomeen dropshipping, stellen professor transporteconomie Roel Gevaers en professor luchtvaarteconomie Wouter Dewulf van de UAntwerpen in De Tijd. Ze omschrijven het als een ‘giftige cocktail met vier ingrediënten’.

Capaciteitstekort

Allereerst is er vanwege de coronacrisis een capaciteitstekort bij vliegtuigen. Normaliter wordt er vracht verscheept in de buik van een passagiersvliegtuig, maar gezien er momenteel nauwelijks vluchten gaan is dat niet mogelijk. Dat capaciteitstekort leidt tot torenhoge vrachttarieven. De gemiddelde luchtposttarieven van China naar Europe zijn vertienvoudigd van 0,75 dollar naar 7,5 dollar per kilogram.

Dropshipping

Ten tweede heeft de Europese Unie onlangs een nieuwe belastingregeling goedgekeurd voor dropshipping. Momenteel wordt er alleen btw doorberekend op pakketten met een waarde van meer dan 22 euro en zijn invoerrechten verplicht boven een waarde van 150 euro. Vanaf 1 januari 2021 moet het btw-bedrag echter al worden toegepast vanaf 0 euro. Daarmee worden de meeste pakketjes in Nederland minstens 21 procent duurder.

Kortingstarief

De volgende bepalende factor is dat de Wereldpostunie, waar de wereldwijde regels en verdragen worden besproken rondom post, onlangs de regels heeft veranderd. Chinese verkopers kunnen hun pakketjes zo goedkoop versturen vanwege een 50 jaar oud verdrag waarin China nog altijd wordt gezien als een derdewereldland en daarom een kortingstarief krijgt. Vanaf 2021 kunnen landen zelf hun tarieven kiezen. Tegen 2025 zouden de posttarieven daardoor bijna kunnen gaan verdrievoudigen.

Last-mile

De laatste factor die meespeelt is dat het gebruik van lokale last-milespelers als GLS, DPD en UPS in plaats van klassieke posterijen als back-upoplossing geen optie is. Chinese platforms konden nog weleens een gunstig tarief regelen met deze spelers, omdat de platforms een volle bus konden garanderen. Nu de coronacrisis de capaciteit heeft verlaagd, is dat niet meer mogelijk.

Buitenspel

Gevaers en Dewulf voorspellen daarom dat er een grote kans is dat Chinese platforms buitenspel worden gezet door platforms als bol.com en Zalando, die weinig met bovenstaande factoren te maken zullen hebben. Platforms als Wish en AliExpress werden echter succesvol door de gratis leveringen van producten van amper een paar euro. Voor Alibaba is een mogelijke redding het nieuwe distributiecentrum dat ze bouwen in Luik. Zaak voor hen is het nieuwe centrum zo snel mogelijk operationeel te krijgen, om een gedegen concurrent te blijven voor de Europese platforms.