Nederlanders die online kopen over de grens doen dat het liefst in China, omdat de artikelen er zo goedkoop zijn en de verzending vaak niks kost. De aantrekkelijkheid van Chinese webshops groeit door de devaluatie van de yuan. ‘Hun bekendheid wordt ook steeds groter.’
Dat zei Jacco Bouw van Webpower gisteren op Radio 1. Hij werkt voor grote Chinese e-commerce bedrijven. Nederlanders zullen daar meer gaan bestellen, verwacht hij.
‘De producten worden er zeker niet duurder van’, zegt Bouw over de muntmaatregelen om de economie aan te jagen. Ook de toenemende bekendheid van Chinese aanbieders zal de pakketstroom naar Nederland doen toenemen. Volgens hem is China nog altijd de fabriek van de wereld: ‘Ze maken er in principe alles.’
Wijnand Jongen
In hetzelfde item kwam eind gisterenmiddag ook Wijnand Jongen aan het woord. De directeur van Thuiswinkel.org zegt dat allerlei signalen uit de markt erop wijzen dat Nederlandse consumenten steeds meer online kopen in China. Hij noemt het ‘eigenlijk ongelooflijk’ dat webshoppers doorgaans weinig of geen verzendkosten hoeven te betalen, maar tekent aan dat ze nogal eens lang moeten wachten op producten en dat ze voor onverwachte (douane)kosten kunnen komen te staan. Ook de kwaliteit kan tegenvallen.
China in trek
China is het populairste land voor cross-border shopping, communiceerde Thuiswinkel.org begin dit jaar in het kader van de Thuiswinkel Markt Monitor. Van de uitgaven bij buitenlandse webshops kwam naar schatting 23 procent, ofwel zo’n 90 miljoen euro, terecht in China vorig jaar.
Inkoop
Overigens kunnen Nederlandse retailers ook profiteren van de gedevalueerde yuan, omdat de inkoop uit China goedkoper wordt.
Lees ook:
- 'Chinese mkb’ers massaal online de grens over' (11 juni 2015)
- ‘Waarom bang voor China?’ (11 juni 2015)
- ‘Webshoppers steeds vaker misleid in overzeese shop’ (14 oktober 2014)
Oneerlijke concurrentie voor de bedrijven in Nederland.
Er worden geen invoerheffingen en btw afgedragen, ook voldoen de artikelen vaak niet aan de strenge europese eisen.
Daarnaast worden ze op grote schaal gesubsidieerd door de chinese overheid, oa op het gebied van verzendkosten.
Een slechte ontwikkeling....
Die devaluatie heeft nul effect, check de koersontwikkeling van Yuan versus Euro in de afgelopen 12 maanden - de Yuan is juist veel duurder geworden doordat deze lang gekoppeld was aan de USD.
1 invoerrechten vrijwel altijd betalen aan deur
2 bij garantie claim ? dit word veelal vergeten.....
zeer kostbaar en tijdsrovend als je het al gerepareerd retour krijgt.
los hiervan , je ziet momenteel al dat veel al nagenoeg te verkrijgen is in nederland voor de zelfde prijs of in de buurt.
Die importheffingen betaal je alleen als de douane je pakketje eruitpikt en deze meer dan 22 euro van waarde zou bevatten.