Twinkle | Digital Commerce

Online omzet fors gestegen sinds corona-uitbraak

2020-04-28
1000562
  • [nieuws]
  • 1:36

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn de online consumentenbestedingen in non-food met meer dan 60 procent gestegen. In de week na Pasen was er zelfs een plus van 72 procent.

De omzet van non-food webshops is de afgelopen weken explosief gestegen, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK. In week 12, de eerste week na de uitbraak van het coronavirus in Nederland, steeg de omzet met 61 procent. In de weken voor Pasen (week 14 en 15) liep de online omzet op tot zo’n 67 procent en in de week na Pasen (week 16) bereikte de online omzetstijging een piek van 72 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is zo’n 30 miljoen euro extra omzet.

Omzetstijging

De cijfers worden vooral gestuwd door producten die het leven rondom huis makkelijker maken tijdens de intelligente lockdown, zo vertelt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org: ‘De door GfK gemeten groeicijfers zijn herkenbaar voor veel productsectoren die het thuis leven en werken mogelijk maken. Ook bij categorieën als online eten en drinken, gezondheid, sport, wonen, boeken en bloemen zijn de online omzetstijgingen meer dan significant.’

Thuis leven

‘De online groei in de weken voor de uitbraak van het coronavirus bedroegen zo’n 15% ten opzichte van een jaar eerder. Het is opvallend dat de verschillende productcategorieën rond ‘thuis leven’ en ‘thuis werken’ het erg goed blijven doen’, vertelt Wijnand Jongen.

Blijvend

De grote vraag is in welke mate het nieuwe koopgedrag blijven zal zijn: ‘Het zou zo maar eens kunnen dat een kwart van de mensen en huishoudens die nu voor het eerst online kopen of veel meer online zijn gaan kopen, dit blijven doen in het tijdperk na de intelligente lockdown. Mensen raken snel gewend aan nieuwe gewoonten die het gemak dienen en een goed gevoel geven. Als je nu toch je online boodschappenlijstje al klaar hebt staan, waarom zou je daar dan ook niet gebruik van blijven maken?’ Aldus Jongen.