In een digitale wereld waar praktisch iedereen met iedereen en alles in contact staat, data uitwisselt en transacties doet, zijn gepersonaliseerde proposities en seamless customer journeys belangrijk in het winnen en behouden van de klantrelatie.
Dit is met name relevant in het nieuwe afzetkanaal smarthome. Met de opkomst van het Internet of Things (IoT) en artificial intelligence (AI) zijn bedrijven met smarthome nog beter in staat om de consument te ontzorgen. Retailers komen in smarthome echter verder van de klant te staan. De manier om dat op te lossen, ligt volgens de expertgroep The Smarthome Journey van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow in Open Retail.
De klantreis fragmenteert, de toegang tot klantdata wordt beperkt en slimme apparaten nemen de klantinteractie over. Helaas ontbreekt het vaak aan kennis, schaal en afspraken met andere ketenpartners om de afstand naar de klant te overbruggen. Maar naast de toenemende behoefte aan ontzorging is er ook een kritischere houding zichtbaar bij consumenten in het delen van data met deze grote platformen. Door goed te anticiperen op dit sentiment kan smarthome het kanaal worden voor retailers om de brug te slaan naar de klant met concurrerende smarthomeproposities op basis van vertrouwen. Hiervoor is wel een alternatief platform nodig en dat is Open Retail.
Open retail als netwerkmodel
Open platformen borgen een set van afspraken tussen alle betrokken partijen om voor iedereen een oplossingen te creëren voor onder andere interoperabiliteit, datarechten, dienstverlening en aansprakelijkheid. In tegenstelling tot een gesloten platform werken in een open platform de verschillende aanbieders samen. Het wordt daarom ook vaak een netwerkmodel genoemd. Door in Open Retail bijvoorbeeld samen te werken en afspraken te maken over hoe onderling relevante data te delen met toestemming van de klant en in overeenstemming met wet- en regelgeving, kunnen partijen eigen datasets vergroten en verrijken, en eigen proposities aanscherpen.
Samenwerken om schaal te realiseren
De meeste bedrijven zijn over het algemeen echter niet gewend om ketenbreed samen te werken en met concurrenten afspraken te maken. Ze kiezen dan toch voor het alternatief van een gesloten platform of besluiten om zelf een platform te worden. Om relevant te worden en te blijven in een smarthome is schaal nodig, en aangezien de meeste bedrijven nooit in staat zullen zijn de schaal te realiseren die nodig is om de concurrentie met de grote tech-platformen aan te gaan, is samenwerking het enige alternatief.
De expertgroep The Smarthome Journey heeft onderzocht hoe een end-to-end customer journey gerealiseerd kan worden in een open smarthomeplatform op basis van ketensamenwerking. Het succes van smarthome als afzetkanaal valt of staat dan ook met de juiste vertegenwoordiging van de keten. Hoe meer partijen meedoen, hoe groter het bereik en hoe groter het belang van samenwerking.
Twinkle besteedt de komende tijd aandacht aan de bevindingen van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow. De expertgroepen publiceerden hun conclusies eind januari in de bundel 'The Future of the Journey'. Op de site van ShoppingTomorrow zijn de bluepapers gratis te downloaden. Samenvattingen daarvan vind je in ons dossier.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
Smarthome vraagt om samenwerking in Open Retail
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.