Twinkle | Digital Commerce

Het Shoplokaal: predicaat Amsterdam Made

2020-03-02
1000562
  • [interview]
  • 1:24

Het Shoplokaal is een online etalage voor duurzame producten van Amsterdamse makelij. Zowel traditionele ambachtslieden als eigentijdse ondernemers zijn aangesloten.

‘Het unieke van Het Shoplokaal is dat er alleen producten op staan van Amsterdamse bedrijven – die bovendien op Nederlandse bodem produceren. Het maakt het makkelijker voor consumenten om lokaal inkopen te doen’, laat communicatiemanager Agnes Nijholt weten. Consumenten die op een product klikken worden direct doorgelinkt naar de desbetreffende webshop, die vervolgens voor de afhandeling van de order zorgt. ‘Je koopt artikelen dus bij de bron.’ Initiator van Het Shoplokaal is de stichting Amsterdam Made.

Het Shoplokaal, live sinds november 2019, heeft geen winstoogmerk; alle winst gaat naar de ondernemer. ‘De linkjes naar de ondernemers zijn echter geen affiliate linkjes, wij halen er namelijk geen percentage tussenuit’, zegt Nijholt. ‘Wel is het zo dat alleen leden van Amsterdam Made met hun product in Het Shoplokaal kunnen staan.’ Bedrijven die lid willen worden van de stichting moeten voldoen aan voorwaarden betreffende de kernwaarden duurzaamheid, creativiteit en vakmanschap. Daarover beslist een onafhankelijke jury. Bovendien moeten ze in Amsterdam gevestigd zijn en in Nederland een fysiek product – dus geen dienst – produceren. ‘Voor het lidmaatschap vragen we wel een jaarlijkse bijdrage’, zegt de communicatiemanager. Bedrijven die zijn aangesloten krijgen het predicaat Amsterdam Made. Op het platform staan naast producten van gevestigde namen als Brouwerij ’t IJ en Brandt & Levie, ook artikelen van start-ups als Knits for Your Inspiration en Zeepziederij Borssenburg.

Om bekendheid te genereren maakt Nijholt gebruik van SEO en free publicity. ‘Ook de reclame via de bedrijven/makers zelf is waardevol, want Amsterdam Made beschikt niet over een groot marketingbudget.’ In de toekomst hoopt ze op meer internationale aandacht voor de duurzame lokale maakindustrie.