Twinkle | Digital Commerce

Europese Commissie: ‘Webshops houden zich niet aan consumentenregels’

2020-02-03
1000562
  • [nieuws]
  • 0:54

Het merendeel van de webwinkels in Europa houdt zich niet aan de geldende consumentenregels. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie en toezichthouders.

Van de vijfhonderd onderzochte Europese webwinkels, blijkt twee derde consumenten niet goed te informeren over hun rechten met betrekking tot online leveringen, stelt Europees commissaris van Justitie Didier Reynders. ‘De EU-rechten, zoals het recht om goederen binnen 14 dagen te retourneren, vergroot het online vertrouwen van consumenten. Ze mogen niet in de kleine letters worden verstopt.’

Geoblocking

Van de onderzochte shops blijkt één vijfde zich tevens niet aan het verbod op geoblocking te houden. Die verordening houdt in dat consumenten niet verhinderd mogen worden om op dezelfde wijze aankopen te doen in een buitenlandse webwinkel als bij een webwinkel in het thuisland. Een Franse consument moet bijvoorbeeld op dezelfde wijze bij een Nederlandse webshop kunnen winkelen als een Nederlander.

Als volgende stap gaan nationale autoriteiten een verder onderzoek doen naar de desbetreffende webshops. Deze worden vervolgend gevraagd om hun website aan te passen.