Twinkle | Digital Commerce

Handel in webshops tiert welig

2020-01-16
1000562
  • [nieuws]
  • 1:42

De handel in webshops floreert, onder andere doordat de economie (nog) goed draait. Ook kiezen starters in e-commerce steeds vaker voor een overname.

Het Financieele Dagblad schrijft vandaag uitgebreid over de handel in webwinkels onder de kop ‘Te koop: enorme berg tweedehands webshops’.

De krant sprak met Sander Scholten van WebshopOvername.nl, waarop momenteel 162 webwinkels te koop worden aangeboden. Afgelopen jaar was het aanbod ongeveer 30 procent hoger dan in 2018.

Ook bij (het bredere) overnameplatform Brookz nam het aanbod toe, van 38 webwinkels in 2018 tot 59 vorig jaar. ‘Daarmee groeit de verkoop van webshops harder dan die van andere bedrijven’, laat directeur Peter Rikhof in het FD optekenen. Het aantal serieuze reacties op aangeboden webshops is volgens hem nog sneller gestegen: met 60 procent.

Veel met name kleine webshops worden verhandeld op andere bedrijfsverkoopsites, ook wisselen veel shops via Marktplaats.nl van eigenaar.

Liever overname dan zelfbouw

Volgens Scholten en Rikhof is de handel in webshops altijd al relatief levendig te noemen, maar is deze aangetrokken doordat starters een overname steeds vaker verkiezen boven zelfbouw. Bovendien vinden veel webshophouders het nu een mooi moment om het bedrijf te verkopen. Scholten: ‘De economie draait nog goed en ook zij lezen al die verhalen over geslaagde overnames.’

Kopers betalen — zonder de voorraad — twee tot vier keer de operationele winst, merkt Scholten. ‘Er zijn uitschieters naar multiples van vijf of zes, maar dan moet je iets bijzonders hebben, zoals een eigen merk of exclusieve distributierechten.’

WebshopOvername.nl

WebshopOvername.nl, vijf jaar geleden opgericht door voormalige webwinkeliers, geldt als de eerste overnamespecialist in e-commerce. Het bedrijf bedient zowel kopers als verkopers, van eenpitters tot bedrijven met tientallen medewerkers als Tell Sell en Twinkle100-speler bagageonline.

Een goed jaar geleden publiceerden Sander Scholten en zijn compagnon Ben Koppenens het Webshopovername Handboek. ‘Misschien dat de overnamemarkt hier wel van groeit’, zeiden ze bij de presentatie.

Sander Scholten van WebshopOvername.nl schreef een aantal artikelen voor Twinkle:
* Groei door overname (Twinkle 4-2019)
* Make or buy een webshop? (Twinkle 7-2018)
* Verhoog de waarde van je webwinkel (Twinkle 7-2017)
* Profit is an opinion, cash is a fact (Twinkle 2-2017)