Twinkle | Digital Commerce

Permission Machine druk met uitdelen ANP-boetes

2020-01-13
1672940
  • 2:39

Een drukke hectische dag in de week voor de Kerst zit er bijna op als er een schikkingsvoorstel van het Algemeen Nederlands Persbureau B.V. (ANP) onze mailbox binnen knalt. Afzender: bureau Permission Machine.

Tekst: Mary-Ann Ferris

Verder lezend zien we dat we een foto hebben gebruikt op onze website waarvoor geen auteursrechten zijn betaald. Een screenshot leidt ons naar de betreffende pagina. In de bijlage treffen we een schikkingsvoorstel aan. De foto is als derde afbeelding te zien van een winkeldochter, uit de periode toen we nog niet helemaal op de hoogte waren van alle wetten en regels. Maar ze hebben hoe dan ook gelijk. Een paar dagen later kregen we hetzelfde schikkingsvoorstel met de post toegestuurd.

We hebben in het verleden wel eens vaker met soortgelijke situaties te kampen gehad. Zoals een schrijven van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (onze, destijds in België, ingekochte nachtlampjes voor kinderen bleken in Nederland verboden te zijn). Gelukkig nam de leverancier deze terug.

In een ander geval kregen we te maken met het merk LOTT.gioielli; we hadden oorbellen in het assortiment die te veel op de originele leken. Ingekocht In het Word Fashion Center in Amsterdam. Zij lieten het in eerste instantie bij een waarschuwing, gelukkig maar. De oorbellen mochten niet meer verkocht worden (op overtreding stond een boete van vijfduizend euro per dag).

Of neem het geval met die leverancier, die ons gelukkig op tijd inlichtte toen we enkele productfoto’s niet meer mochten gebruiken door verlopen afspraken met een modellenbureau. Eerder ontvingen we ook aangtekende brieven met mededelingen over een faillissement van een leverancier. Je schrikt je iedere keer klaplazarus.

Permission Machine

Wat Permission Machine betreft hadden we tevens een waarschuwing verwacht. We hebben onmiddellijk de foto verwijderd, alle websites en eventuele blogs nagekeken op vergeten foto’s. Geen pardon, de schadevergoeding (licentievergoeding, kosten van onderzoek en opsporing) ad € 450,00 dient betaald te worden.

Dan ga je de onderhandeling in, denk je, want ze noemen het een schikkingsvoorstel. We hebben geopperd een percentage van het genoemde bedrag te betalen. Meteen daarop kregen we een schrijven dat ze ons coulance wilden aanbieden. De voorgestelde sanctie lag tussen de eerder opgelegde boete voor commerciële sites en die voor websites met een cultureel en educatief karakter in. Het bedrag zou daaarme op € 360,00 uitkomen.

Dreigen met de deurwaarder

Aangezien we totaal geen ervaring hebben met onderhandelen over een schikkingsvoorstel, probeerden we als echte Dutchies er nog iets van af te knabbelen. Maar toen gooiden ze meteen daarop de deur dicht! De dame van Permission Machine antwoordde: 'Ik noteer dat u niet wenst in te gaan op ons aanbod en draag het dossier hierbij over aan het deurwaarderskantoor in Nederland. U kunt vanaf heden niet meer bevrijdend aan ons betalen.'

Wat kort door de bocht. We hebben meteen daarop met het kantoor in Brussel gebeld. Dan weet je wel hoe dit gaat: 'We begrijpen dat u het vervelend vindt, maar wij blijven bij ons standpunt.' Ofwel: u kunt de boom in.

Uiteindelijk hebben we voorgesteld om dan toch maar op haar één na laatste mail in te gaan. En na lang discussiëren hebben we het voor elkaar gekregen. Betaling binnen zeven dagen.

Voor iedereen die niet weet hoe het werkt: kijk uit, loop je websites, blogs en ook je social media na. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Mary-Ann Ferris is eigenaar van Senequier.

Ook van haar hand: Waarom niet publiekelijk reageren op reviews bol.com? (1 oktober 2019)