Een nieuw jaar staat voor de deur en de e-commerce toplijstjes vliegen je om de oren met voorspellingen over welke trends je als webwinkelier écht moet volgen om de consument voor je te winnen. Augmented reality, social shopping, voice om er maar een paar te noemen. Maar ook voor de grote namen uit de e-commerce geldt: denk vanuit klantperspectief en zorg dat je de basis op orde hebt! In dit eerste deel van deze serie met tops en flops in e-commerce land behandelen we de virtuele etalage.
Een bezoeker vormt binnen twee tiende van een seconde een eerste indruk van een website. Dat is de digitale equivalent van de tijdsspanne waarin bezoekers voor de etalage van je winkel staan en besluiten of ze naar binnen lopen of niet. Na ongeveer 2,6 seconden heeft de bezoeker de homepage gescand en is de blik gericht op het interessantste onderdeel. Onderzoek wijst uit dat dit meestal de productafbeeldingen zijn. Niet verwonderlijk, dat deel is vaak het enige dat een concrete indicatie geeft van het daadwerkelijke product, de vormgeving en de kwaliteit.
Fysieke winkels
Omdat die indicatoren zo belangrijk zijn voor de koopintentie, zijn er zelfs webshops, zoals Coolblue, die fysieke winkels openen om klanten de gelegenheid te bieden de producten in het echt te bekijken. Deze webwinkels beseffen dat shoppen voor een groot gedeelte een emotioneel proces is. Je kijkt naar het product, trekt het aan, houdt het vast, verbeeld je hoe het in je huis zou staan. In die context krijg je een bepaald gevoel bij het product (denk aan de veel gebruikte comment op Instagram: ‘Need this in my life!’). Mede op basis van dat gevoel maak je de keuze om het product wel of niet te kopen.
Oogstrelende beelden
Op visueel gebied zijn we inmiddels heel wat gewend. Overal om ons heen zijn hogeresolutieschermen van laptops, tablets en tv’s. Met de smartphone in de zak maken we tegenwoordig de hele dag door haarscherpe foto’s. Daarnaast zijn we gewend geraakt aan de oogstrelende beelden die dagelijks op ons afkomen via social media. Een aantrekkelijke visuele ervaring is niet alleen de standaard, het heeft zelfs een aantoonbaar effect op de koopintentie. Een aantrekkelijke presentatie van producten in een webwinkel is dus elementair. Scherpe productfoto's en -video’s met goede beeldkwaliteit zijn niet alleen belangrijk voor de uitstraling van een merk, het geeft bezoekers vertrouwen en de informatie die nodig is om een goede keuze te maken.
Nike doet het goed
Nike (de nummer 53 in de Twinkle 100) heeft het visuele aspect zeer goed voor elkaar. Het merk bootst zelfs in een productvideo na hoe mensen in een winkel voor de spiegel hun mogelijk nieuwe schoenen passen. De hogekwaliteitfoto’s met prachtige kleurcomposities spatten van je scherm. Esthetisch gezien een bron van inspiratie. Je zou bijna zin krijgen om te sporten, maar die afbeeldingen zijn zo goed dat je toch maar blijft scrollen.
Bol.com doet het slecht
Maar als je bij bol.com (de nummer één in de Twinkle100) door de winkel struint en je kijkt naar alle producten in de digitale schappen, schiet al snel door je hoofd dat het misschien tijd wordt een afspraak te maken met de opticien. De productfoto’s op de homepage zijn vrijwel allemaal onscherp. Pas als je in een vluchtreactie vanwege je eigen visuele onzekerheid besluit door te klikken naar de detailpagina van het product, krijg je soms een afbeelding van hogere kwaliteit. Maar als je pech hebt, kan je ook een productafbeelding treffen waarvan het aantal pixels op één hand te tellen is. Consequent is het in ieder geval niet en een visueel prettige ervaring is het allerminst.
Waarom verschil?
Waarom zit er zo’n groot verschil tussen die twee? Daar zijn ongetwijfeld steekhoudende argumenten voor. Het kan bijvoorbeeld gerelateerd zijn aan de laadtijd van de shop. Of kan worden verklaard doordat externe verkopers op bol.com zich niet aan richtlijnen voor productafbeeldingen hoeven te houden. Ik zou het eigenlijk wel willen weten. Maar een ding staat vast: vanuit het perspectief van de klant kan deze ervaring in ieder geval een stuk beter!
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
Online productafbeeldingen: zo moet het wel én niet
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.