Twinkle | Digital Commerce

Productetalages op WhatsApp

2019-11-08
1063598
  • 1:31

WhatsApp biedt bedrijven voortaan de optie om complete productcatalogi te delen in de app. ‘We’re opening commerce as a new chapter.’

Dat zegt productmanager Amrit Pal over de catalogusfunctie tegen persbureau Reuters. Gebruikers van de WhatsApp Business API, doorgaans wat kleinere bedrijven, kunnen de feature sinds gisteren gebruiken in Brazilië, Duitsland, India, Indonesië, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Daarmee creëren ze feitelijk mobiele storefronts voor hun handel, in een paar stappen (video). ‘Binnenkort zal deze functie ook in de rest van de wereld beschikbaar zijn’, aldus WhatsApp op zijn eigen blog.

Daar wordt de nieuwe feature als volgt geïntroduceerd:

Catalogi zijn een mobiele etalage voor bedrijven waarin ze hun producten kunnen vertonen en delen zodat mensen gemakkelijk kunnen rondkijken en iets vinden dat ze graag willen kopen. Voorheen verstuurden bedrijven hun productfoto's een voor een en moesten ze herhaaldelijk informatie verstrekken. Nu kunnen klanten gelijk de hele catalogus zien in WhatsApp. Hierdoor komen bedrijven professioneler over en houden ze contact met klanten in de chat zonder dat ze een website hoeven te bezoeken.

Facebook en e-commerce

WhatsApp werd vijf jaar geleden voor 19 miljard dollar ingelijfd door Facebook Inc., dat de afgelopen jaren verschillende stappen richting e-commerce zette met het gelijknamige vlaggenschip en met die andere overnameprooi: Instagram (gekocht voor 1 miljard dollar in 2012).

Kijken, nog niet kopen

Voor WhatsApp begint met de catalogus feature een nieuw hoofdstuk, om met productmanager Pal te spreken, een hoofdstuk over commerce. Vooralsnog kunnen artikelen in de productetalages op WhatsApp niet worden gekocht, althans niet direct. De nieuwe feature komt niet als een complete verrassing, er werd al over gerept toen WhatsApp de poort voor adverteerders open zette, iets wat de oprichters overigens nooit hebben gewild.

Lees ook: WhatsApp Business polst betaalfunctie (10 april 2019)

In het decembernummer van Twinkle lees je meer over de vlucht van social commerce.