Twinkle | Digital Commerce

‘Bezorgen van pakketten moet zoveel mogelijk elektrisch’

2019-09-30
1000562
  • 1:06

De staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat (I&W), Stientje van Veldhoven, ziet de e-commerce branche als een belangrijke om te verduurzamen.

In een interview met Thuiswinkel.org geeft ze aan dat de sector moet gaan inzetten op het elektrisch vervoer voor bezorging. Maar ook efficiënter vervoer en goede stadslogistiek, waaronder city hubs, zijn noodzakelijk. Daarnaast moeten de pakketjes niet onnodig groot zijn, maar wel van makkelijk recyclebaar én gerecycled materiaal. Ze hoopt daarnaast dat bedrijven kijken naar hoe ze hun bedrijfsvoering circulair kunnen maken.

Pakketkluizen

Om de bezorging in Nederland goed in te richten, denkt ze bijvoorbeeld aan bezorging met de fiets en met elektrische voertuigen. ‘En oplossingen om te zorgen dat aflevering in één keer lukt, zoals pick-up points en pakketkluizen. Of een vast adres in je straat, waar je even makkelijk aan kunt lopen na je werk. Ook kunnen mensen zich aanmelden om voor hun buurt pakjes in ontvangst te nemen, dit levert ook een kleine betaling op. Een heel sympathiek initiatief en goed voor de buurt.’

Bewust Bezorgd

Van Veldhoven is positief over het rekenmodel Bewust Bezorgd van Thuiswinkel.org, waarmee de CO2-uitstoot per e-commercepakket bekend is en inzchtelijk kan worden gemaakt hoe reductie hiervan verminderd kan worden. De e-commerce branche loopt met het rekenmodel voorop in Europa, zegt ze in het interview.