Twinkle | Digital Commerce

Instant Payments breed uitgerold

2019-09-10
1000562
  • 1:13

Zeven Nederlandse banken hebben zich nu bij Instant Payments aangesloten. Hiermee staan overboekingen binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger.

Dat meldt Betaalvereniging Nederland. Het gaat om de banken: ING, ABN Amro, Rabobank, ASN Bank, RegioBank, SNS en Knab. Instant Payments zorgen er ook voordat overboekingen van rekeninghouders van verschillende aangesloten banken haast direct (binnen vijf seconden) worden overgemaakt. ‘Instant Payments worden in Nederland de gewone, dagelijkse manier van overboeken, bijvoorbeeld om een tweedehands fiets veilig cashloos te betalen, om een levering in het weekend direct af te rekenen of om een flexwerker dezelfde avond al zijn of haar dagloon uit te betalen’, verklaart de vereniging.

Voor de webwinkeliers heeft deze ontwikkeling ook gevolgen. In de laatste editie van Twinkle magazine wordt daar uitgebreid aandacht aan besteed. Zo ontvangt ook de webwinkelier betalingen meteen, waardoor de financiële kloof tussen debets en credits vervalt. Ook is de bestelling nu al betaald, voordat aan volgende stappen in de keten - zoals transport - wordt begonnen.

Europese norm

Volgens Betaalvereniging Nederland loopt ons land op bepaalde zaken voorop ten opzichte van de Europese norm. Zo is de Europese norm van een Instant Payment tien seconden. In Nederland is dat dus vijf. Ook is er geen betaallimiet voor Instant Payments. In de meeste landen kan men maximaal 15.000 euro snel overboeken. Nederland kent deze limiet niet.

In de laatste editie van Twinkle magazine vind je een uitgebreid verhaal over de gevolgen van Instant Payments voor webwinkeliers.