Twinkle | Digital Commerce

Tools moeten ondernemers helpen met Brexit-voorbereiding

2019-09-27
1000562
  • 1:16

Een maand voor de zoveelste Brexit-deadline is nog steeds niet veel duidelijk onder welke voorwaarden en of het Verenigd Koninkrijk de EU gaat verlaten. Om toch enig hulp te bieden lanceert de Rijksoverheid vandaag tools die ondernemers moeten helpen hun bedrijf Brexit-proof te maken.

Volgens de Rijksoverheid zijn de tools bedoeld om ondernemers te wijzen op mogelijk blinde vlekken in hun voorbereiding en om kritisch te kijken naar hun voorbereidingsstrategie. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ruim de helft van de ondernemers belangrijke zaken over het hoofd ziet en de zaakjes dus nog niet op orde heeft. Dat is begrijpelijk, stelt Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken, aangezien het nog niet duidelijk is wanneer die Brexit plaatsvindt. ‘Een no-deal Brexit op 31 oktober is echter nog steeds een reële mogelijkheid. We adviseren dan ook om ‘Brexit-moeheid’ tegen te gaan en bijvoorbeeld met behulp van de nieuwe tools in actie te komen en de juiste voorbereidingen te treffen.’

Track & Trace-tool

De nieuwe hulpmiddelen bestaan onder meer uit een interactieve track & Trace-tool, dat is een vragenlijst waarmee ondernemers kunnen zien of ze voldoen aan de vervoersregels bij het leveren naar het Verenigd Koninkrijk. Ook worden adviezen gegeven als ze bijvoorbeeld sommige schakels missen.

Ook zijn er podcasts waarin experts en ondernemers hun ervaringen delen en tips geven. Daarnaast verschijnt er een speciaal magazine waarin tips worden gegeven voor een goede voorbereiding.