Twinkle | Digital Commerce

Duitsland wil vernietiging retouren beperken

2019-06-24
1000562
  • 1:18

Het Duitse ministerie van Milieu wil het weggooien van retourproducten door online retailers beperken.

Het Duitse ministerie van Milieu bereidt een juridisch kader voor dat het vernietigen van retour gestuurde goederen moet inperken. Een paar dagen eerder riep Groenen-leider Katrin Göring-Eckardt al op tot een verbod op het weggooien van retouren.

Grondstoffen recyclen

De Groenen willen webwinkels als Amazon, Otto of Zalando verbieden artikelen die klanten retourneren, te vernietigen. Göring-Eckardt vindt deze gang van zaken een uitwas van de wegwerpmaatschappij. Naast de oproep tot verbod komt ze met nog twee voorstellen. Retouren die niet meer kunnen worden verkocht, dienen te worden weggegeven en de gebruikte grondstoffen moeten worden gercycled.

Weggooien vaak goedkoper

Het is voor webwinkels vaak goedkoper om de goederen te vernietigen dan ze klaar te maken voor een eventuele nieuwe verzending. Uit onderzoek van de universiteit Bamberg blijkt dat een retourzending de webshop 20 euro kost, 10 euro voor verzending en 10 euro voor verwerking. Goederen als niet meer in de verpakking zittende matrassen kunnen vanwege hygiënische redenen niet meer worden doorverkocht. Modeartikelen zijn vaak seizoensgebonden en raken snel uit de mode.

Uit het onderzoek blijkt dat Duitsers een op de zes pakketten terugsturen, in 2018 ging dit om 280 miljoen pakketten en 487 miljoen producten. Als het gaat om kleding en schoenen gaat ongeveer de helft retour. Vier procent van deze producten wordt weggegooid volgens de onderzoekers.

In januari ontstond er ophef omdat Amazon in Frankrijk onverkochte voorraden vernietigt in opdracht van externe partners. Een jaar eerder meldde de Duitse zender ZDF dat Amazon op grote schaal teruggestuurde artikelen vernietigt.