Twinkle | Digital Commerce

Amazon Go-winkels niet meer zo cashloos

2019-04-12
1000562
  • 1:13

Nadat verschillende Amerikaanse steden pleitten voor een verplichte acceptatie van contante betalingen gaat Amazon overstag. De e-tailer plaatst kassa’s in de winkels, die daardoor niet meer volledig cashloos zijn.

Volgens de Amerikaanse zender CNBC liet Steve Kessel, vice-president van de Amazon Go-winkels, dat onlangs weten. Volgens hem is de webreus binnen de kortste keren van plan om ‘additional payment mechanisms’ in de Go-winkels de plaatsen. Iets dat later door een woordvoerder van Amazon is bevestigd. Wanneer dit gebeurt, is nog niet duidelijk.

Met deze stap komt Amazon wel de opstandige Amerikaanse steden tegemoet. Vorige maand bleek al dat onder andere Philadelphia, New Jersey en San Fransisco, steden met Amazon Go-filialen, wetten willen aannemen, of al aangenomen hebben, waarin staat dat winkels die geen contante betalingen accepteren, boetes kunnen verwachten. Op die boetes zit Amazon dus niet te wachten.

Discriminatie

Door klanten die met cash willen betalen te weigeren, zou Amazon deze consumenten discrimineren. Consumenten met een laag inkomen, die geen bankrekening of creditcard hebben, kunnen daardoor bijvoorbeeld niet bij de Amazon Go-winkel terecht. Volgens Kessel is het een belangrijke focus binnen de huidige tien Go-filialen om de contante betalingen in te gaan voeren. In Philadelphia gaat de desbetreffende wet deze zomer al in. Winkels die daar contante betalingen weigeren, kunnen boetes van maximaal tweeduizend dollar verwachten. Omdat verdere uitbreiding van het aantal Amazon Go-filialen nog in het verschiet ligt, kan het boetebedrag dus vrij hoog oplopen. Mits de retailer de winkels aanpast.