Twinkle | Digital Commerce

Kwakkelend JD.com voorlopig toch niet naar Europa

2019-01-02
1024512
  • [nieuws]
  • 1:04

JD.com onthulde afgelopen zomer grootse plannen voor de Europese markt, met name in Duitsland: na flinke waardedalingen op de beurs moet de Chinese online reus die voornemens voorlopig inslikken.

Oprichter Richard Liu zegt in gesprek met het Duitse Handelsblatt dat het geplande kantoor dat nog in 2018 bij onze oosterburen gevestigd zou worden, in elk geval in de eerste helft van 2019 niet zal openen. Het is uberhaupt de vraag of het er nog komt. Het Chinese bedrijf heeft al wel een kantoor in Parijs, personeel in Londen en Milaan en een onderzoekscentrum in Cambridge; tot verdere uitbreiding in Europa komt het vooralsnog niet.

40 procent verloren

JD.com kwam in de tweede helft van het afgelopen jaar in de problemen op de beurs, onder meer door imagoschade wegens Liu's arrestatie na beschuldiging van verkrachting. Het bedrijf verloor in totaal 40 procent van zijn beurswaarde. Op Tweede Kerstdag kondigde JD.com herstructureringsplannen aan; onderdeel daarvan is uitstel van Europese expansie.

Ondertussen timmert concurrent Alibaba juist hard aan de weg in Europa: een doorbraak daarbij was het besluit een nieuw magazijn te vestigen in het Belgische Luik.