Twinkle | Digital Commerce

Google krijgt Europawijde betaallicentie

2018-12-27
1024512
  • 1:07

Google heeft pasgeleden een vergunning ontvangen in Litouwen om zijn betaaldiensten in de hele Europese Unie aan te bieden.

De zogenoemde e-money vergunning stelt de zoekgigant in staat transacties te verwerken, beheren en faciliteren. Dat mag voortaan in elke EU-lidstaat. Google is met de licentie echter nog geen online bank: het bedrijf mag bijvoorbeeld geen leningen verstrekken of bankrekeningen uitgeven.

Makkelijker afrekenen

Gebruikers van de digitale wallet van Google Pay, dat in Nederland en België nog niet op de markt is, kunnen momenteel al betaalkaartgegevens opslaan en daarmee aankopen doen in webwinkels. Dankzij Googles nieuwe status als payment service provider zal het onder meer gemakkelijker worden af te rekenen bij diensten als Google Shopping.

'We zijn constant bezig om onze klanten in Europa te ondersteunen. We hebben in Litouwen een betaallicentie aangevraagd als onderdeel van deze inspanningen, naast lopende discussies met betrekking tot projecten in heel Europa', zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen Bloomberg.

Grote spelers

Overigens is Google één van de laatste grote internetspelers die een dergelijke vergunning verkrijgt: Facebook en Amazon hebben de licentie al jaren op naam. Ook Apple timmert hard aan de weg als psp: sinds kort biedt het zijn betaaldienst ook aan in België en Duitsland.